10 dagen op het schone en groene Sri Lanka

Na de indrukwekkende en best wel zware Vipassana course (meditatie cursus van 10 dagen) ben ik nog een dag in Chennai, India geweest en had ik het IBIS hotel geboekt. Een heerlijk bed, een wame goede douche en internet. Heerlijk!! 

De taxi rit ernaar toe bracht me wel gelijk weer terug in het alledaagse leven van India. 

Enorm druk op straat….ik zag nu ook de ravage van wat de cycloon had aangericht…volgens mij hadden wij nog geluk gehad op dat terrein… Er lagen veel bomen om maar ook veel huizen hadden schade opgelopen. Ik schrok hier eerlijk gezegd wel van. Dit had ik niet bedacht…er was harde wind en het regende hard ja…maar dit?

For the English version of 10 days in the lush green and clean Sri Lanka

1150884

Ook de taxichauffeur bracht me weer bij positieven… Hij reed en terwijl ik de lokatie ingeladen had in mijn google  maps reed hij er gewoon langs. Ik gaf al aan dat ik dacht dat we er waren maar hij dacht dat we ergens anders moesten zijn. Hij kon geen woord Engels en snapte volgens mij ook maar half wat ik zei. Uiteindelijk, na nog twee keer tol te hebben betaald voor hem….heb ik hem gezegd dat we moesten draaien en dat hij echt verkeerd was. Hij ging toen bij mensen aan de straat vragen hoe het zat…en inderdaad draaien en weer terug.. Daar waar ik hem gewaarschuwd had moesten we ongeveer zijn. Hij wilde me uiteraard voor de hele rit laten betalen maar dat zag ik niet zitten. Ik heb de helft meer betaald dan ik zou moeten normaliter en dan bleef er nog iets over wat voor zijn rekening was. Met behulp van hotelpersoneel dit voor elkaar gekregen want hij was het hier echt niet mee eens… Lastig weer.

 

Ik bleef er nog wel heel rustig onder.

Ik was anders veel meer geïrriteerd geweest…..maar na 10 dagen mediteren viel dat echt best mee!!

In Sri Lanka, Colombo werd ik opgehaald door mijn chauffeur. Hij stond met een bordje met mijn naam op mij te wachten. Ook wel fijn hoor soms!! Niks zelf hoeven te regelen en alles loopt lekker soepel!!

Denusha van DenithruHolidays regelde alles voor mij!!

Via een Facebook kennis had ik deze rondreis geboekt, hij heeft een reisbureau’tje hier. Dus prima geregeld. Ik werd naar Negombo gebracht, half uurtje rijden vanaf het vliegveld en kon lekker gaan slapen. Het was al laat en de volgende ochtend gingen we gelijk op pad naar Sigiriya.

img_20161219_074559116

Onderweg hebben we een aantal stops gemaakt. We bezochten een boertje die bakstenen maakte. Deze worden gewoon thuis gemaakt, van de klei die ze achter het huis afgraven. Van de gedroogde stenen bouwen ze een oven en dan gaan ze het droog bakken. Mooi om te zien!! Ook zag ik veel hout bedrijfjes, allerlei hout wordt gebruikt maar ik zag ook de palmboom. Nooit echt geweten dat ze deze gebruikten voor hout, het is licht hout en ik ken het als pollepel enz, bakjes en derlijke. Deze balken warden voor het dak gebruikt vertelde Gamini, mijn chauffeur en gids deze 11 dagen.

11509442

Voordat we in Sigiriya aankwamen bezochten we het Pinnawala Elephant Ophanage.

 img_20161219_1140430312

Iedereen die wel eens in Sri Lanka is geweest was ook hier. Ik zag ook gelijk een shirt hangen wat ik heel vaak zie. Mijn vader draagt die vaak, een olifant die je op de voorkant aan de voorzijde ziet en aan de achterkant van de achterkant 🙂

img_20161219_1151288862

De olifanten waren aan het baden in de rivier dus dat hebben we een tijdje bekeken. Toen gingen ze terug naar het park en liepen ze gewoon over de weg waar wij ook hadden gelopen… Alle souvenirs waren even naar binnen gehaald want dit was een straat waar ook alle winkeltjes voor de toeristen waren 🙂 Er was 1 olifant een beetje ongehoorzaam 🙂 Deze liep al een andere weg uit het water dan de verzorgers eigenlijk wilden…hij stapte nl het hek over waar ik de hele tijd had gestaan, we waren op tijd weggestuurd.

img_20161219_115929763_burst000_cover_top

Het terrein waar ze leven even over gelopen. Het is dan toch wel zielig. Tja…ze zijn uit de jungle gekomen omdat er iets gebeurd is….moeder dood….of achtergelaten in een gat/waterhole waar moeder het kind nniet meer uitkreeg of dergelijke situaties begreep ik. Maar toch… ik vind het altijd zielig als ik een olifant dan daar maar zie staan. Ze hebben het hier een heel stuk beter dan in een dierentuin…dat geloof ik wel gelijk!!

Hierna gingen we naar het hotel. Gamini gaf aan dat hij een mooi hotel via zijn oude werkgever kon regelen. Of ik een kingsize bed wilde of twee aparte. Maakt mij niks uit.. Uiteindeljk kwamen we aan bij een militair terrein en op dat terrein was een familiehotel en daar kregen ‘we’ een kamer. Ik hoorde Gamini zeggen dat hij de auto weg ging zetten en dan weer terug kwam. Toen ik om me heen keek zag ik dat hij zijn tas ook op ‘mijn’ kamer had gezet. WAT??

Ik was nog nooit zo verbaasd….verontwaardigd…geschrokken…

FLABBERGASTED IS THE RIGHT WORD!!

Ik heb hem terug geroepen en gevraagd wat hier de bedoeling van was. Op de kamer, enorm groot….was 1 kingsize bed aanwezig! Wat had deze vent in gedachten??? Hij keek me aan….en zei…ja ik vroeg nog of je twee aparte bedden wilde. Maar ik ga op de grond liggen hoor…eh…er wordt nog wel een matras geregeld.  Serieus??? Ik heb uiteraard gezegd dat ik hier niet van gediend ben. Als dit hier moet zo dan gaan we maar weer weg en regelt hij maar een normaal hotel. Hij had er de hele weg over gepocht dat het zo’n mooi hotel was met een zwembad. Een zwembad wat trouwens door alle militairen gebruikt wordt…alsof ik daar dan ga zwemmen….
maar hij keek me beteuterd aan en als ik het echt niet wilde, dat hij op de grond zou liggen op dezelfde kamer dan regelde hij wel wat anders. Hij had echt niet gedacht dat we in hetzelfde bed zouden liggen…

Ik heb echt nog wel een half uur op de kamer gezeten met mijn mond open!!

Echt ongelooflijk!! Dit geloof je toch niet? Wat is dat?? Echt niet te geloven. Uiteindelijk werd ik rustig en kreeg ik van de man die het gebouw runde wat te eten op mijn kamer en begon ik te typen met het verhaal van de 10 dagen Vipassana. Daar heb ik zeker 3 dagen overgedaan om het op ‘papier’ te krijgen. Nu, dus 4 dagen later…begin ik aan Sri Lanka. Ik zit op dit moment in Kandy…maar zal verder gaan in Sirigiya 🙂

De volgende ochtend werd ik vroeg opgehaald en ik was eigenlijk nog steeds kwaad/geirriteerd door wat hij probeerde gister. Zegt hij ook nog dat hij slecht geslapen heeft omdat de kamer waar hij zat niet goed was. Hij had muggen gehad en geen plek om zijn telefoon op te laden.. Tja..kan ik ook allemaal niks aan doen. En is ook niet iets waar ik me druk om ga maken. Hij heeft de contacten hier…hij verandert hotels….en regelt vreemde dingen… ECHT!! Nog steeds kan ik er niet over uit!!

Lion Rock, paleis boven op de rots

We zijn naar Lion Rock gegaan, hij is gids en regelt alles en zegt op elk moment waar ik moet gaan staan en wat ik moet doen. Ik werd hier uiteraard nog chagrijniger van. Ik had echt zoiets van … Je kan zeggen wat je wil…doen wat je wil maar ik loop waar ik wil lopen en kijk waar ik wil kijken.

Elke werkdag galmt het volkslied door het museum

Eerst het museum bekijken.  Ineens galmde er muziek door het gebouw en stond iedereen stil. Dit bleek het volkslied te zijn en in elk overheidsgebouw werd dat elk begin van de werkdag gedaan en dan moest je stil blijven staan uit respect!! In Thailand was ik daar vorig jaar ook getuige van op het station toen ik naar het vliegveld ging. Apart hoor!

img_20161220_090952453_hdr

Hierna ging ik de tuin in en ik moest van hem een zwaar boek meenemen waar ik dan de gidsen mee af kon weren. Nou dat heb ik dus niet gedaan…dat kan ik ook wel met mijn mond. Uiteindelijk hebben ze me gewoon links laten liggen en zag ik ze her en der wel toeristen aanspreken. De tuin is een mooi aangelegde tuin met veel water en in vroegere tijden gebruikt door de royal. Een zwembad en andere waterpartijen waren er. Na de tuin kwamen we in een soort steentuin, veel rotsen en mooie paden. En langzaam aan omhoog.

11600952

 img_20161220_092517482_hdr2

Lion Rock is het doel. Dit is een hoge rots met een afgevlakte top. op die top heeft vroeger een heel dorp ongeveer gestaan. Dat was dan een paleis en alles wat daar omheen hoort en bij hoort. Heel apart hoe ze dat dus daar vroeger al gekregen hebben en ook de waterpartijen en de fonteinen in de tuin. Ik begreep dat deze zelfs nu als er veel water is het nog doen. Het begon al warmer te worden toen we naar boven klommen. Gamini was er halverwege weer bij gekomen want hij moest de auto elders parkeren. Maar toen we op de laatste etage waren liet hij me gelukkig alleen verder naar boven gaan. Gewoon lekker rondkijken en niet elke keer door hem ergens bij geroepen worden omdat hij wat wil zeggen….en ergens heen gestuurd worden omdat hij vind dat ik dat moet zien. Op zich is dat goed….maar het is de toon die het hem doet….en de gedachte aan gisteravond nog…. Wat een maf!! Maar de manier van aanspreken is heel gebiedend, come come… go there…

 img_20161220_093945969

Boven op de Rock een geweldig uitzicht gehad. De ruines bekeken….de overblijfselen tenminste.. En weer naar beneden.

De eeste sighting: Wilde Olifant!!

Hierna reden we terug naar het dorp waar we zaten en toen zagen we onderweg toch echt een olifant lopen!! Een paar honderd meter van de weg af… 1 alleen…dus een mannetje. Geweldig!! We hebben ontbeten…wat bijna een lunch was… onderweg en daarna door naar de Safari. Die had Gamini gister bij toeval besproken bij iemand langs de kant van de weg die vis, gezoute vis, verkocht. Hij had wel een jeep en deed safari rijden. En ja dat wilde ik dus dat kwam mooi uit! Van 2 tot 6 zijn we het Kaudulla National Park in geweest.

11600652

11601682

Je gaat daar echt heen om vogels te spotten en om de olifanten te zien. Op de heenweg hadden we al snel een tweetal bijeneters gezien. Wat een leuke, kleurrijke vogeltjes!! Niet zo groot maar geweldig gekleurd! We waren nog niet eens in het park!! Vanmorgen had ik de white throated Kingfisher al gezien in de regen, dus met de vogels gaat het goed hier! Het park in en rechtstreeks naar het waterdrink punt. Onderweg kwamen we nog 2 vogels tegen die je op zich niet vaak zag, grote vogels. Lesser adjutant. En gelijk daarna zagen we de groep olifanten waarvan ik ook een filmpje heb gedeeld op Facebook.

Ik schat dat het er een stuk of 70 waren. Het waren meerdere groepen bij elkaar. Een groep of kudde…hoe noem je het eigelijk? Gamini noemt het gang in het engels. Maar die bestaat uit zo’n 10-15 olifanten.  Wat leuk zeg!! Er liepen hele kleintjes nog tussen, goed tussen meerdere olifanten beschermd.. En op afstand zagen we nog wat enkelen….waarschijnlijk mannetjes die zich in de omgeving bleven ophouden… Die missschien op zoek waren naar een vrouwtje.. best een tijd hebben we hier staan kijken. Op een gegeven momet liepen ze het water in en gingen ze baden. Geweldig! we stonden er met wel 15-20 auto’s omheen en gelukkig gaven ze er niks om en deden ze gewoon wat ze deden. Grazen en baden.

11602092
11602632

Ik vroeg of we weer verder gingen, uiteraard geweldig om te zien maar ik hoopte nog wel meer te zien. Ik werd uit de droom gehaald…er is niet meer te zien. Ik gaf aan dat ik toch al heel wat vogels had gezien en nog wel kans zag om meer te zien. Al is het dan geen hert of zwijn… die waren er nog wel maar heel weinig door de jacht.

Weer een Yoga Pose.. Zijn jullie er al zat van?

11603052Dan maar eerst een plekje opgezocht om de eerste Yoga foto van Sri Lanka te maken 🙂

We hebben hierna nog een arend gezien, de painted stork gezien, ook de brahminy kite en de crested serpent eagle. Deze laatste kreeg ik er niet meer helemaal duidelijk op omdat het al een beetje schemer werd maar een geweldig mooie vogel en hij zat laag en helemaal niet zo heel erg ver weg. Gamini gaf aan dat we een hele goede safari hadden gehad, we hadden een paar vogels gezien die hij niet vaak ziet, die Lesser Adjutant en de laatste Eagle. Ook hadden we op een plek gereden waar andere toeristen niet vaak kwamen…dit had hj geregeld voor mij omdat hij wist dat ik dat graag wilde… Duh…als ik niks gezegd had waren we gewoon nog een uur naar de olifanten aan het kjken geweest…maar oke!

11603372

Door schemer niet helemaal scherp meer kunnen nemen.

img_20161220_1741173712Zoals je ziet werd deze dag passend afgesloten!!

Op weg naar Kandy

de stad waar een tand van Boedha bewaard wordt!!

Op tijd naar bed gegaan en de volgende dag gingen we naar Kandy. Onderweg zijn we naar een Spice Garden en een houtbewerkingsbedrijf. Daar lieten ze zien hoe ze van 1 soort hout heel veel verschillende kleuren verf konden maken. Super zeg!! Rainbow hout/boom noemden ze hem geloof ik ook. Door warm water, koud water, met ijzer, met limoen enz te mixen veranderde de kleur en als deze kleur als verf gebruikt werd was het kleurvast. Erg mooi om dat in een glas water te zien verkleuren!! Daarna de Spice Garden waar ik ook geluncht heb. Gelukkig kwam Gamini deze keer niet bij mij aan tafel zitten. De vorige keren aten we echt gezamelijk, een ontbijt zelfs uit dezelfde bakjes curry enz. Nou…dat hoeft van mij echt niet! En hij smakt ook nog …zoals ze dat hier in Azie doen. Echt niet smakelijk!!

In Kandy liet hij me eerst een hotel op de berg zien met mooi uitzicht en een hotel met uitzcht op de rivier. Ik kon kiezen. De eerste bleek vol te zitten….kiezen zit er dus niet in. wel hadden we hiervoor een half uur omgereden… Ik was er best wel flauw van en heb hem dat ook maar verteld. Hij had uiteraard ook wel in de gaten dat het niet helemaal lekker liep. Weer een ander hotel dan op de lijst stond die ik van Denusha had gekregen. Wel een prima hotel, gelukkig! Uitzicht op de Mahaweli rivier, een rivier met heel veel rotsen erin. Geweldig zicht geeft dat!! ja, Gamini wist dat ik dat mooi vond en dus had hij dit geregeld.. Hij had ook verteld dat hij hier een goede kamer kreeg en zelfs avondeten kreeg omdat hij een klant regelde voor hen…..dus niet liegen, denk ik dan!!  Hij liet me de avond alleen, het eten regelde hij en toen ging hij weg. Ik kreeg weer wat adem, dat had ik wel nodig. Ik zat heerlijk op het terras en keek uit over die rivier, de temperatuur was heerlijk. Niet te warm en een lekkere fruit juice erbij!!

img_20161222_0902281302

Helaas weer een internet wat half niet werkt, op het militaire terrein was uiteraard helemaal geen internet.

Puja in de Temple of the Sacred Tooth Relic

donderdag 22 December begon de dag weer vroeg. Om half 6 stond Gamini bij mij aan de deur. We gingen naar de ochend Puja in de Temple of the Sacred Tooth Relic.

 11604912

Om dat tijdstip was er een ritueel en dus juist mooi om er dan te zijn. Weer leidden hij me als een gek door de temple…even hier staan en daar naar kijken….dit doen … daar lopen. En snel wat vertellen en zeggen dat ik door moest lopen. Echt waar!! Ik had nog geen tijd om een foto te maken bij wijze van. Ik nam die wel maar dan keek hij me aan van….je moet mee lopen…we hebben geen tijd… Ik wil niet zo door een temple lopen. Kom op zeg. Nou…dan gingen we in de rij staan om voor de tand langs te lopen. Daar hadden we al even gestaan maar omdat het nog 20 min zou duren is hij weer naar allerlei plekjes gegaan zodat we dat alvast gezien hadden. Er werd op trommels geslagen en op iets geblazen….en dan ook nog wat vertellen?? Ik heb helaas geen filmpje gemaakt van dat geluid en de rituelen….Niet aan gedacht….werd overal ook zo snel langs gestuurd.

11605042

Hier zit dus een stuk tand in van Budha. Nadat hij overleden was en gecremeerd zijn er verschillende tanden en nog andere niet geheel verbrande stukjes uitgehaald en deze zijn in verschillende tempels verspreid.

Na het bekijken van die tand…die je uiteraard niet ziet maar goed verpakt zit in een soort stupa vorm (net als de bovenkant van een stupa, versiering in goud)  heb ik hem gezegd dat ik op mijn gemak wil rondlopen. Ik ben hier 1 keer en wil mijn tijd nemen. Oh ja…nee dat kon nu ook wel maar bepaalde deuren waren nu dicht en die hadden we dus nu ook gezien doordat we snel hadden gelopen. Nou ja.. nu ging hij achter me lopen en kwam zo nu en dan even iets vertellen. Dit ging voor mij een stuk beter. We zijn het hele terrein over gelopen. Toen we weer terug kwamen in de tempel liep er net een man weg met een sleutel, in doeken gewikkeld, en politie in tempel uniform weg om de sleutel die toegang verschafte tot het heilige relikwie weg te brengen naar een andere tempel.

 11605842

Internet is nog lastig in Sri Lanka

Hierna ontbeten en toen naar een silk winkel. Niet eens om zijde te kopen maar voor de goede wifi. Uiteindelijk daar de mail verstuurd van de 10 dagen vipassana. Leuk om er nu al veel reacties op te hebben. Ik vind het echt leuk als mensen reageren!! UIteindleijk ben ik in de winkel gaan kijken en heb ik 3 kussensloopjes gekocht. Volgend jaar wil ik een nieuwe bank kopen en dan heb ik nu alvast 3 soortgelijke kussentjes. Lijken op degene die ik heb, uit Rajasthan en die vind ik ook erg leuk!! En een Pashmina sjaal gekocht. Nou…heb ik daar toch weer genoeg besteed!!

 11605972Mooi Panorama View over Kandy!

De Botanische tuin van Kandy, geweldige oase in de drukke stad!!

Die middag heb ik de Royal Garden bezocht. Geweldig mooi aangelegde tuin en er stond erg veel in bloei dus het was er heerljik rondlopen. Het is best warm en dus de schaduw en het vele water maken de temperatuur daar heerljik. Gamini liet mij alleen naar binnen gaan, hij snapt nu dat ik het niet heel erg vind om alleen rond te lopen. Vooral omdat hij zo’n stempel drukt op het bezoek, ik moet hierheen…ik moet dat bekijken…Nu moet ik dit doen… Echt niet mijn manier van rondkijken en rustig genieten van een plaats.

 img_20161222_113034363Gigantische bamboo

img_20161222_122302995

20161228_230156-kdcollage

Hierna ben ik natuurlijk nog naar een houtbewerkingsbedrijfje geweest, een zijde en batik winkel en een sieraden winkel. Er zijn vele mijnen in Sri Lanka die de mooiste edelstenen bevatten. Hoort er allemaal bij…bij een rondreis. Dit zijn dus wel dingen die ik NIET mis als ik op mijzelf rondreis,haha!  Dan leer ik dat niet hoem en dat maakt enz….maar hoef ik ook niet tien keer te zeggen dat ik het wel mooi vind maar dat ik niks koop!!

 img_20161222_105037771

De volgende dag zijn we naar Nuwara Eliya gereden en onderweg kwamen we langzaam aan hoger op het eiland te rijden en tussen de theeplantages.

Mooie uitzichten en veel bergen en dalen.

 img_20161223_1128308872

Geweldig gebied, toch moet ik zeggen dat ik Munnar in Kerala, India begin vorig jaar mooier vond. Er zijn verschillende watervallen ook en al met al een geweldig gebied om door heen te rijden. Gamini stopte op een plek om een foto te maken…dat was totaal niet geschikt ervoor.. Er was wel een uitkijkpunt en hij heeft alle moeite gedaan om er naar toe te rijden en dat lukte. Het was een helse rit…met de eigen auto…haha. Vorig jaar in Kerala reden we met een four wheel drive naar boven. Maar het uitzicht was dan ook geweldig! Ook ben ik natuurlijk bij een theeplantage en fabriek geweest. Ik kreeg na de rondleiding alle soorten thee te drinken, van groene thee naar gouden thee oranje thee….en dan steeds donkerder.. De laatste was echt ongelooflijk!!

Nog nooit heb ik zulke sterke thee gehad.

Ze waarschuwde me al om alleen een lepeltje te nemen. Ongelooflijk!!

 11608872

Daarna door naar Nuware Eilya, het was onderhand best wel frisjes geworden. we zitten op zo’n 1800 meter hoogte. Het is dan dus in de avond heel snel fris…eh koud… Met 10 graden op de teller mag ik wel koud zeggen he? Ik heb dan ook op zaterdag 24 December de lange spijkerbroek aangetrokken. Maar eerst op vrijdag nog naar het hoogste punt van Sri Lanka gegaan, Pidurutalagala. het uitzicht bewonderd…en onderweg naar boven niet mogen stoppen omdat de luipaard er nog leeft!!

11609452

Ik heb mijn ogen onderweg dus goed opengehouden maar helaas 😉

11609673

Gamini en ik bij het hoogste punt van Sri Lanka!! Op 2524 meter hoogte.

Ook nog even een tuin bezocht, tegenvaller na de Royal Gardens van Kandy en een Ayurveda Massage gehad. Ook een tegenvaller als je de Thaise of Elena gewend bent 🙂

Op zaterdag hebben we een boerderij bezocht… Het was er erg druk, geen enkele westerse tourist maar allemaal SriLankanen die voor de holidays en het weekend naar een koelere plaats gaan en de boerderij bezoeken. Ik vond het nogal zielig… Alle koeien in de stal.. Wel Nederlandse ook nog… En er werd Gouda en Edammer kaas verkocht!! Ja…Nederlandse koeien…ook Nederlandse kaas!!

Ook hadden ze konijnen, wat zielig allemaal. Ik heb een kopje koffie gedronken en ben weer weggegaan. De omgeving zag er super uit maar de standaard is hier net iets anders. De konijnen zaten met velen in een hok van gaas…Naar dus!

Nog een hoogtepunt in Sri Lanka, een treinreis door de bergen en theeplantages!!

 img_20161224_155453706

Hierna zijn we naar het treinstation gegaan. Ik wilde de treinreis naar Ella maken. Ik had daar al vaker over gelezen en van gehoord en deze zat niet in de reis opgenomen.. Dus dan maar een stuk heen en weer en daar zijn we wel een uur of 5 zoet mee geweest. De trein staat nog al eens stil enz.. Er had zich iets voorgevallen in de ochtend en de ochtendtrein was nog op het spoor aanwezig. Op de heenweg zat ik in de deuropening…we zaten in een goederentrein met ook een paar wagons maar hij zat stampvol. De terugweg hadden we alle plek en kon ik heerljik voor een raampje zitten en van het geweldige uitzicht genieten. Toen zag ik ook nog dat er een koe net voor de trein langs rende!! Hoog op de rem…bijna stil staan en weer verder.. en die koe die keek de trein verbaasd na… hahaa!!

11701892

11701722

 Zie die koe staan kijken!! 🙂

1170129

Op Kerstavond toch maar naar de Kerst Mis gegaan

In eerste instantie was ik niet van plan om kerst te gaan vieren. Dat heb ik alsnog niet gedaan maar ik ben wel naar de kerst mis gegaan in een  katholieke kerk op kerstavond. Toen ik het hotel rond 11 uur in de avond verliet gingen ook net twee dames weg. Ze vroegen mij of ik ook naar de kerkdienst ging. We konden dan samen gaan. Zij zijn toen samen met mij in de auto van Gamini gegaan. Gamini heeft ons naar de kerk gebracht en is zelf in de auto gebleven. Hij is Boedhist. De dienst begon om 23.30 uur en toen we binnenkwamen was een koortje aan het zingen met een band op de achtergrond. Toen de dienst begon werd al snel het kindje Jezus binnengebracht in een soort processie. Het kindje Jezus werd toen aan een jong stel overhandigd en zij brachten the naar de kerststal om het in de kribbe te leggen. Hierna ging de dienst weer door. Het was deels in het SriLankaans en deels in het Engels. Ik kon dat niet allemaal helemaal verstaan maar wel fijn dat ik tenminste iets kon verstaan. Het was allemaal erg symbolisch en ik vond het mooi om te zien hoe men de start van kerstmis hier viert. Aan het einde van de dienst was iedereen uitgelaten en bracht men allemaal elkaar een kerstgroet uit door hand te schuddden en 2 kussen te geven. Iedereen ging ook naar de kerststal om het kindje Jezus even aan te raken en het katholieke kruisje te slaan zoals wij dat ook kennen.

1170209

Op eerste kerstdag ben ik weer vanuit Nuware Eliya vertrokken.  We gingen weer naar beneden, naar de lekkere temperatuur. Ik had de optie om een rafting te doen onderweg en uiteraard heb ik die mogelijkheid aangepakt. Super leuk!! Het was geen super heftige raft maar er zaten een paar leuke afdalingen in. Ik zat samen met een Israelisch gezin in de raft, dit omdat ik het aangaf dat ik niet alleen wilde anders had ik alleen in de raft gezeten met de jongen van de company. Ik vond dit toch wel gezelliger!!

Wild Water Raften

img-20161225-wa0007

Toen door naar Bentota dacht ik. Het werd een ander plaatsje en daar had ik wel een super fijn hotel!! Met zeezicht en zicht op de turtle hatchery. Ik zat op de tweede verdieping en daarboven hadden ze een dakterras waar ik die avond fried rice met seafood at. 

De volgende ochtend moest ik er weer vroeg uit. Ik ben er deze reis door Sri Lanka echt zo vaak super vroeg uit gegaan….Nu zelfs om 4 uur… We gingen naar Mirissa om de walvissen te spotten…ik ging er dus met alle liefde zo vroeg uit. Niet wetend dat ik een nachttour door Galle ook zou krijgen. Dit omdat de stad dan rustig was en hij me de binnenstad kon laten zien… Hmm…ik heb daar in de middag ook nog even een uurtje rondgewandeld.. De meeste toeristen die hij heeft willen niet lopen en alleen naar de highlights gebracht worden en daar even kijken en een stukje lopen. Ik snap daar weinig van. Galle is een super leuk stadje, ook super leuke winkeltjes en restaurantjes. Heel veel Nederlandse invloeden…gebouwen en namen. Super leuk om even te zien. Maar eerst gingen we dus door naar Mirissa waar ik rond 6.30 uur op de boot stapte. Een stuk varen en een kopje koffie en een broodje later waren we op de plek waar de meeste walvissen gespot warden. Het duurde even en toen hoorde ik gejuich en zag ik aan mijn kant van de boot een enorme rug bovenkomen. Dit was eigenlijk best dichtbij!! Ook een tweede rug kwam boven en gleed langzaam weer onder het water. De staart kwam ook nog even omhoog, wat een geweldig gezicht!! Het waren blauwe walvissen. Deze kunnen 25 meter lang worden. Super hoor! Het duurde niet lang of we zagen weer een walvis…en even later weer 1! Ik heb er zeker zo’n 5 of 6 gezien!

De Blauwe Walvis – 25 meter lang!!

11703162

11703232

 

Jammer is wel dat je op een klein stukje dan met zo’n 10 boten rondvaart. Het is een super toeristische trekpleister en wat heel jammer is … niet elke boot houdt goed afstand van de walvissen of houdt rekening met de andere boten. Er was een bedrijf…volgens mij heette het Nathalia .. De enige boot die een dikke zwarte pluim rook achter zich liet….maar ook de enige die als een maf op de plek van de walvis afvoer en daarbij andere boten blokte en een keer zelfs de walvis liet schrikken.. Duidelijk zichtbaar was dat die zijn pad veranderde en zich niet meer liet zien. Wat jammer! Ik kan me niet voorstellen dat de toeristen die op die boot zitten blijer zijn met die organisatie dan met een van de anderen die zich netjes gedragen met respect voor het dier en die zoveel mogelijk proberen te laten zien.

img_20161226_0712510812Vroeg in de ochtend uitvaren..

Na een aantal sightings was het alweer tijd om terug te varen. We kregen nog een stukje cake en wat fruitdrank en onderweg werden er nog een schildpad en een andere kleine walvis gezien. Ik heb deze helaas niet gespot. De schildpad wel….maar dat was al zo veraf dat ik eigenlijk niet meer kon zien wat het was 🙂

De stad Galle met de vele Nederlandse invloeden!!

11704092

11704232

Hierna dus naar Galle, het fort bekeken en een stukje over die oude muur gelopen. Super uitzicht over de ocean. Daarna naar een ander uitkijkpunt gereden en toen naar de oude Hervormde Kerk in het centrum. Deze was voor de kerstdagen gesloten…haha. Je zou juist denken dat ze dan juist open zouden zijn. Een andere oude kerk die er dichtbij stond was wel open. Vanuit daar ben ik toen het centrum ingelopen.

11704362

11704412

11704422

Op de terugweg zagen we nog de vissers die op stokken zitten in de branding van de oceaan. Heel apart gezicht is dat. Een lange stok in de grond gestoken en dan een aantal andere stokken daaraan gemaakt waar men op kan zitten. Dit is een traditionele manier van vissen die eigelijk niet meer beoefend wordt. Dit werd alleen in Zuid Sri Lanka gedaan en nu zit men er nog om te laten zien  hoe het gedaan werd….en om de tourist die er een foto van maakt geld te vragen uiteraard.

11703782

Onderweg kwamen we ook een processie tegen, Boedistisch, deze processei werd door de bank gesponsored. Gamini kon me eerst niet vertellen waarom….we zagen al meerdere momenten waar het druk was bij tempels en het dus leek dat er iets speciaals gaande was. En toen ineens wist Gamini het. Het was tweede kerstdag en in 2004 was dit de dag dat de Tsunami Sri Lanka raakte. We reden op de weg langs de kust, deze kust werd geraakt. Alle huizen waren hier toen weggevaagd….   We waren ook langs een monument gekomen, een enorme boedha, deze was door de Japanners gegeven aan de mensen. Zij hebben veel geholpen met de wederopbouw. Er was een klein museum en daar ben ik ook even naartoe gegaan. Dit was in een huis wat ook verwoest was door de tsunami. Er achter was een nieuw huis gebouwd en daar woonde een vrouw met haar pasgeboren baby, 5 dagen oud, en haar man. Toen ik vroeg of Jacky, de oprichtster van het museum en Nederlandse, er was werd ik meegenomen naar dat nieuwe gebouw. De vrouw nodigde me uit om bij haar aan tafel plaats te nemen, ze was aan het eten maar vertelde graag over haar ervaringen. Ze was thuis op die dag. Met haar moeder, vader, zus en zus had een baby van een half jaar. Toen de eerste golf het land raakte wisten ze niet wat er gebeurde maar waren ze erg bang. Toen het water zich terugtrok de zee in kregen ze het gevoel dat er iets heel ergs zou gaan gebeuren. Ze wisten niet wat een tsunami was. Ze wisten niet wat er zou gaan gebeuren maar ze zijn gaan rennen. Ze vertelde dat ze 20 minute gerend hebben en een km het land in waren toen het water kwam. Ze waren ver genoeg om het te weestaan en het te overleven. Later horde ze dat er veel mensen in de trein waren gaan zitten die stil was gaan staan na de eerste golf. Ze dachten dat ze veilig waren in de sterkte ijzeren trein. Bijna al deze mensen zijn overladen. Het dorp waar zij woont was totaal weggevaagd. Hele gezinnen waren weg…nooit weer gevonden… Wat een horror, drama…ongelooflijk!!

20161226_174813-kdcollage

Ik heb hierna het museum verder bekeken. Verschrikkelijk. Ik kan me de beelden nog wel herinneren van de toeristen die er toen ook waren en die deels gefilmd hadden. De Nederlandse Jacky was er ook en heeft veel foto’s gemaakt en wilde gelijk toen ook al dit museum oprichten. Ze is jaren later terug gekomen met de foto’s en toen hebben ze deze in het oude huis opgehangen. Ik begreep dat ook zij dit huis gesponsored heeft waar de vrouw met haar gezin nu woont.   Jacky had toen gezegd, we hebben in Nederland ooit ook een waterramp gehad (Zeeland) en daar zijn ook foto’s van en musea op gebaseerd, dit is goed voor later. Er zijn meerdere kleine musea te bezoeken in dit gebied.

Heftig om dat allemaal nu net te zien op de dag dat het exact 11 jaar geleden was. Des te heftiger was het ook voor deze vrouw om haar verhaal te doen. Ik kon in haar ogen echt zien dat ze sommige scenes weer voor zich af zag spelen. Ik denk ook echt dat je dit soort heftige ervaringen nooit helemaal kan verwerken..

 11705052

In de straat zag je overal nog gebouwen / huizen staan die nooit herbouwd waren, de families die misschien gewoond hadden waren misschien nooit terug gekomen…. Er was een massagraf een stuk verderop aan de weg, hier waren vele lijken in begraven… Dit moest natuurlijk al vrij snel gebeuren ook omdat het warm is….volksgezondheid…

Diezelfde avond zijn we naar Bentota gereden. Daar woont Denusha, degene waar ik mee bevriend ben op Facebook en die een reisbureau heeft in Sri Lanka. Hij heeft deze reis voor mij samengesteld en bij hem heb ik dus alles geboekt. Ik had geen zin in alles zelf regelen….ook omdat het maar voor 10 dagen is.. Je hebt dan wat meer reisdagen en dus wat minder lokaties… We hebben samen wat gegeten. Leuke vent, heel druk…de telefoon bleef maar gaan. Goede business dus… Ik was wel zijn eerste westerse klant 🙂

 img-20161227-wa00042

De volgende dag, tevens laatste dag in Sri Lanka heb ik een bootsafari gedaan onderweg naar Colombo en einddoel voor de nacht Negombo. De bootsafari was door een lagoon gebied. Het zoete water gemengd met zout water en dus een donkere bruine kleur. Een mangrove bosgebied en vele eilanden. We zijn een eiland op gegaan en daar kregen we uitleg over hoe men kaneel maakt. Dit werd gedemonstreerd, ik had dit uiteraard al vaker gezien in andere landen maar ook hier in de spice garden. Op een ander eiland hebben we nog een tempel bezocht. Hierna weer over het water terug. Al met al best leuk maar niet super geweldig. Het gebied is best mooi maar het mangrove bos gingen we een paar meter door….alleen om even te zien hoe het eruit zag. Ik kan me herinneren dat we in Mexico ook door zo’n gebied gingen, vond het toen mooier… Misschien juist omdat dat toen de eerste keer was 🙂 Zelfde had ik nu ook met de theeplantages….ik vond Kerala mooier..

img_20161227_102655293_hdr

 

Hierna zijn we naar een turtle hatchery gegaan. Ik had gister ook al een hatchery kort bezocht achter mijn hotel. De regels hier zijn dat ze de pasgeboren turtles een paar dagen moeten houden. De navel moet dicht zijn en daarna worden ze vrijgelaten. Volgens hen een grotere kans op overleving. Omdat er zoveel mannetjes zijn en maar weinig vrouwtjes moeten ze de vrouwtjes maar liefst 4 jaar houden. Deze zijn dan groot genoeg om beter te overleven. Ze worden dan dus uitgezet…na 4 jaar in een klein bassin. Vreemde regel. In Maleisie heb ik geleerd dat een schildpad de eerste 7 dagen “geprogrammmeerd” is om zover mogelijk van de kust af te zwemmen. Zodoende zou deze een veiliger gebied hebben bereikt en kan dan eten en groeien. Als je dus de eerste dagen dan in het basin rondzwemt en dan pas de zee in gaat…zwem je dus niet meer zover uit de kust waar het meeste gevaar dreigt. En dat je dan 4 jaar in een basin leeft en daarna ineens alles zelf moet doen… Ja..wat is goed en wat is fout. De bedoeling is van beide goed….maar wat het meeste oplevert? Ik weet het niet.

 11706951170693

Hierna zijn we richting Colombo gereden. Het regende weer…de tweede en derde dag in Sirigiya heeft het ook geregend en verder eigenlijk niet meer, super dus! Dus….dan toch maar een stadtour vanuit de auto.. We hadden niet veel tijd en het regende. Anders had ik graag even ergens een half uurtje rond willen wandelen. Hierna nog een lekkere dosa gegeten zoals ik die uit Cochin-Kerala,India ken en naar het hotel. Hotel Romano waar ik ook de eerste nacht sliep. Het zwembad was onderhand af en het werd gevuld met water. Ik denk dat je hier heel goed kan vertoeven als het eenmaal af is. Het was al donker toen ik kwam, rond 20 uur en ik moest om 4 uur alweer op pad richting het vliegveld.

De reis zat erop. Ik kan terug kijken of een mooie rondreis door een heel groot deel van Sri Lanka, best wat natuur en historie gezien. Veel mensen noemen Sri Lanka Little India maar daar snap ik niks van. er was weinig wat mij deed denken aan India. het is hier schoon, het verkeer is eigenlijk heel rustig en gecotroleerd. Hier is veel katholiek en boedishme…ik heb ook wel hindoe tempels gezien. Nee….Little India…daar kan ik me voor Sri Lanka eigenlijk niet in vinden.

20161229_103424-kdcollage

 

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge