De gruwelijkheden van de Rode Khmer, Phnom Penh – Cambodja

Als je in Cambodja bent moet je uiteraard ook het vreselijke Killing Fields bezoeken.

Ik was daar eind 2012 en begon mij er in te verdiepen wat er allemaal gebeurd was. Ik had de namen Pol Pot en Khmer Rouge uiteraard wel eens gehoord maar nooit echt verder gezocht. Nu zag ik in de kranten al een artikel over slachtoffers en rechtszaken die tot op de dag van vandaag nog gevoerd worden.

Wil je deze blog in het Engels lezen? Klik dan hier

P1040852

Toen begon ik te beseffen hoe kort dit eigenlijk nog maar geleden is. Pol Pot heerste van 1975 tot 1979. Ik ben geboren in  1974… Ik leefde dus al toen deze verschrikkelijke dingen gebeurden. Ik kon me dat niet voorstellen. Wat wij in Nederland altijd herdenken is de tweede wereld oorlog en de joden vervolging. Maar gelijksoortige vervolging is daar ook gebeurd in 1975…. Mensen die niet volledig voldeden aan wat Pol Pot nodig vond werden vastgezet, gemarteld en vervolgens vermoord.

Om een beeld te krijgen … wat getallen
Het regime Khmer Rouge heerste 4 jaar (1975-1979)
20.000 massagraven
1.386.734 slachtoffers in die graven
1.7 tot 2.5 miljoen slachtoffers door het regime in geheel

Hierdoor kreeg ik ook het volle besef dat dit soort vreselijke dingen nog steeds gebeuren… Kijk naar Syrie, kijk naar de Gaza. Ik kreeg er een heel naar gevoel bij. Je ziet de beelden altijd op het nieuws maar op een gegeven moment wordt je er een beetje immuun voor. Dit is uiteraard zelfbescherming…je ziet het…kan niet handelen en het gebeurt…

Die dag dat ik hier op bezoek ging was het mooi weer. Ik zat in een tuktuk en liet mij brengen naar Choeung Ek ofterwijl de Killing Fields. Deze zijn net buiten de stad Phnom Penh en de tocht ernaartoe leidt je door het drukke verkeer naar de buitenwijken om uiteindeijk  een stukje door de rijstvelden en het Cambodjaanse landschap te gaan.

P1040719Streets of Phnom Penh

P1040715Ik kwam bij het  museum, wat het deze dagen is, en kreeg een koptelefoon uitgereikt en een boekje met uitleg/beschrijving en kon gaan lopen. Op de beschrijving zag ik de plattegrond met nummers waar ik naartoe kon lopen en het bijbehorende nummer kon ik vervolgens indrukken zodat ik de tekst te horen kreeg horend bij dat stuk. Eerst kwam ik te staan bij het hoge gebouw vierkante gebouw. Gebouwd ter herdenking van de vele moorden en slachtoffers die hier gevallen zijn. Er zijn erg veel schedels zichtbaar. Ook erg veel kleding en persoonlijke goederen zijn zichtbaar achter het glas.

P1040668

P1040671De vele kleding en persoonlijke spullen die gevonden zijn op de onderste verdieping

P1040672Op alle andere verdiepingen liggen de vele gevonden schedels

Toen ik verder liep kreeg ik het verhaal van een persoon uit eerste hand te horen. Ik hoorde een man spreken over de vreselijke dingen die hij mee gemaakt had en moest doorstaan. Dit werd vertaald in het Engels en ondertussen hoorde je de stem van die man ook. Erg indrukwekkend, ik kreeg het er koud van. Staand op de plek waar die vreselijke daden daadwerkelijk plaatsvonden en de stem van een overlevende te horen, zeer indrukwekkend!!

P1040686

P1040677Beschrijving op verschillende plaatsen waar je langs loopt

P1040679

P1040678

Op deze manier loop je het terrein over en hoor je de gruwelijkheden die overal gepleegd werden.
Mensen werden vermoord door middel van het doodslaan met een schep of ander werktuig. Dit gebeurde omdat het blijkbaar te duur was om daadwerkelijke wapens te kopen. Het leed is enorm geweest, dit is niet te begrijpen!

P1040693Op een gegeven moment stond ik bij een boom, Chankiri Tree of de Killing Tree. Er zaten honderden gekleurde koordjes aan deze boom. Het verhaal bij deze boom is niet te bevatten. Tegen deze boom werden kleine kinderen en babies vermoord door hen er tegen aan te slaan. Ik werd er misselijk van, ik stond bij die boom… Hoeveel bloed heeft hier gevloeid.. Naast deze boom was een stuk afgezet waar vele botresten en kleding resten gevonden waren.

P1040704En zo over het hele terrein waren er kuilen die gediend hadden als massa graf. Over het hele terrein komt kledingstukken uit de grond en door weer en wind blijft dit naar boven komen. Er ligt zoveel, zo ongelooflijk veel. Er is veel geborgen….maar nog….

P1040699Tussen dit groen zie je verschillende kledingstukken uit de grond steken. Deze komen door weer en wind naar de oppervlakte.

P1040688

Hierna werd ik door mijn taxichauffeur gebracht naar Former Office S.21, ook wel genoemd Tuol Sleng.

P1040768Dit was een school die door het regime van Pol Pot ingenomen werd om gevangenen in vast te houden. Daarnaast hebben daar de vreselijkste martelingen plaatsgevonden. Het bezoek daaraan is dan ook enorm indrukwekkend. Er zijn erg veel foto’s van de  slachtoffers en er is veel documentatie in te lezen over afgelegde verklaringen. De foto’s van de gevangenen vergeet je niet weer. De uitdrukking op de vele gezichten, de horror die ze gezien hadden of wat hen nog te wachten stond…..

P1040751

P1040754  P1040752De meeste verklaringen zijn levensverhalen die alle daags zijn. Lang niet altijd bijzondere of uitzonderlijke mensen. Toch werden zij ervan verdacht tegen het regime te zijn. Door de vreselijke martelingen werd er vaak verklaard wat er gehoord wilde worden. Daarna werden de gevangenen naar de Killing Fields gebracht om daar omgebracht te worden. Velen zijn hier overleden aan de gruwelijkheden die hen aangedaan werden.

Toen in 1979 het regime ten einde kwam waren er een aantal overlevenden nog in de school. Daarnaast waren werden er een aantal overledenen gevonden die op het terrein zelf nu een waardig graf hebben gekregen.

P1040783

De school is nog zoals hij er toen uitzag.  In veel lokalen  staan bedden waar de martelingen hebben plaatsgevonden.

P1040732

P1040731

P1040739

P1040741In het tweede gebouw zijn cellen zichtbaar, dit gebouw is met prikkeldraad afgezet. Deze cellen zijn van hout of van ijzer en steen gemaakt. De cellen zijn erg klein en donker, er is geen enkele voorziening aanwezig. Er stond een emmer en er hangt een ketting waaraan de gevangene vast zat.

P1040769

P1040770

Deze stenen/ijzeren waren op de begane grond, een verdieping hoger waren ze van hout gemaakt.

P1040774

P1040775Ik heb er een tijdje rondgelopen. Ik werd er echt naar van. Zoveel ellende, zoveel horror, zo kort geleden.

P1040780

Vele mensen die ik in de straten zag en dus mijn leeftijd waren of ouder hadden dit meegemaakt!!

Het is niet te bevatten…..

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge