Een ballonvaart over het geweldige Cappadocie

Ik werd wakker gebeld door de wake-up call van het hotel. Ik werd verwacht in de lobby, onze taxi was gearriveerd. Het was 05.20 uur in de ochtend.  Ik had mijn alarm gezet op 05.30 uur want we zouden om 6 uur opgepikt worden!! Ik ging zo snel ik kon naar beneden en zag dat er al wel 1 persoon van ons gezelschap was. Na nog een belletje kwamen ook zij naar beneden. Ik was niet de enige die het niet goed had, blijkbaar was het anders afgesproken met ons…maar we hadden het gehaald en gingen op weg!

Wil je deze blog in het Engels lezen? Klik dan hier

Dus vroeg in de ochtend kwamen we aan bij het kantoor van Urgup Balloons, onze gids had hier voor ons de ballonvaart geregeld. We zouden over het geweldige gebied gaan vliegen tijdens het opgaan van de zon!

P1040560De vorige dag waren we in Cappadocië aangekomen en ik vond het geweldig, elk stukje land waar je keek was een verrassing. Het is echt een sprookjeslandschap, echt prachtig. De grothuizen in al die rotsen, ze zijn echt overal waar je kijkt. Toen ik terug keek naar de foto’s die ik had genomen eerder die dag zag ik nog meer grotten en grotwoningen dan dat ik eerder gezien had.

vergezichtCappadocia

Zo ver je kijkt alleen maar openingen in de rotsen waar je tegenaan kijkt, geweldig!!

Cappadocië ligt in het midden van de Anatolische regio van Turkije met zijn valleien, canyons, heuvels en ongewone rotsformaties die het resultaat zijn van eroderende regen en wind die duizenden jaren op het oppervlakte van de met lava bedolven aarde inwerkten. Dit gebied ligt tussen de vulkanische bergen Erciyes, Melendiz en Hasan. Daarnaast hebben de grotbewoners in vroegere tijden het gebied bewerkt door er rotswoningen uit te houwen en ondergrondse steden te maken. (Bron: Wikitravel) Ik heb zo’n ondergrondse stad bezocht de dag hiervoor en ik vond het geweldig om te zien wat er allemaal gemaakt is!

P1040289

We kregen een lekkere warme kop koffie en wat broodjes om te ontbijten in het kantoor van Urgup. Ik was daar wel blij mee aangezien de dag zo gestrest begonnen was en ik nog geen kop koffie had gehad 🙂

Hierna reden we in een aantal busjes weg om naar de plek te gaan waar we de vlucht zouden beginnen. Een paar busjes ja…we zaten in totaal met 21 man in een mandje. Er waren 5 parten in de mand, de middelste was voor de bestuurder/piloot en aan beide zijden van hem had hij dus 2 compartimenten met in elk deel 5 personen.

P1040562

Ik zorgde dat ik een mooi plekje had, ik zat in een uiterste hoek en kon dus vooruit kijken maar ook deels naar wat we net daarvoor achter ons hadden gelaten.

P1040573

Ik vind het nog steeds jammer dat ik in Myanmar niet met een luchtballon ben gegaan. Dus elke kans die ik krijg om dit alsnog te doen pak ik met beide handen aan. En misschien…moet ik gewoon nog eens terug gaan naar Myanmar, Bagan om alsnog die geweldige zonsopgang foto’s te maken daar..

Deze dag was het koud! Het was een grijze dag en toen we de lucht in gingen bleek dat we wel goed zicht hadden! We konden het geweldige landschap om ons heen goed zien. Toen we opstegen botsten we eerst nog tegen een paar lage, kleine bosjes op. Dit deed mij gelijk denken aan het avontuur wat ik jaren geleden heb gehad in Nederland…met het hele gezin in een luchtballon. Mijn moeder had dat als verjaardagscadeau gekregen. Dat was toen een geweldige vlucht geweest maar toen we moesten landen wilde de piloot in een weiland landen. Dit lukte niet en daarom moest hij weer omhoog. Hij kreeg toen de luchtballon net niet hoog genoeg om over de boomtoppen te gaan die de weilanden scheidden van elkaar. We hingen ongeveer over dwars hoog in de boomtoppen met ons mandje. Dat was toen wel echt even schrikken!

P1040579

Maar nu ging het nadat hij die bosjes geramd had verder goed, we gingen de lucht in en kregen een fantastisch uitzicht!

P1040586

Na een tijdje te hebben gezweefd kreeg ik de geweldige feeënschoorstenen in beeld.  Die zagen er net zo geweldig uit vanaf de grond als vanuit de lucht.  De piloot probeerde wel zo laag mogelijk hierlangs te gaan zodat we de volle hoogte van deze schoorstenen goed in beeld konden brengen. Geweldig!!

P1040615

P1040655

P1040665

Ik vind dat ik geweldige foto’s heb kunnen maken.  Ook zag ik de zon alsnog opkomen achter de wolken. Het was maar een glimp maar het heeft een mooi plaatje opgeleverd. Hierna hebben we de zon niet echt weer gezien. Dus voor de echte mooie zonsopgang moet ik terug naar Myanmar, Bagan 🙂

P1040637

P1040608

Na bijna een uur moesten we weer naar de grond. De piloot had de plek gevonden en hij ging lager. We zagen vele ballonnen naar beneden gaan. Voordat we op de grond kwamen werden we alsnog weer door een aantal bosjes getrokken, weer klein gelukkig! Daarna zette hij ons veilig en wel weer op de grond!

P1040699

P1040710

Zoals altijd na het landen van een luchtballon wordt er champagne geschonken. Er was een tafel neergezet en de fles werd ontkurkt! We kregen allemaal een certificaat dat we een ballonvaart hadden gemaakt boven Cappadocië en er werd geproost op een goede afloop! Perfect einde van het begin van deze dag!!

P1040706

P1040713Caroline, Herta, Henk en ik. Proost!!

P1040788Bewijs dat ik heb deelgenomen 🙂

Later hoorde ik dat er de dag erna een ongeval was geweest met een luchtballon. Deze is gecrasht en daarbij is 1 toerist om het leven gekomen en waren 8 andere gewond geraakt. Vreselijk! Ik voel me gezegend dat ik, over de hele wereld, nog nooit een ongeval of iets anders van gewelddadige aard heb moeten meemaken!!

De kosten van deze vaart waren 150 euro. Ik heb deze tocht als deel van een rondreis geboekt, ik denk dus ook dat als je gaat rond zoeken en vragen je het nog wel voor een lagere prijs zou kunnen krijgen. We waren rond 08.15 uur terug in het hotel en konden dus nog mooi aanschuiven bij het ontbijt.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge