Hoe reis je veilig met bus of trein?

Als je voor het eerst gaat reizen moet je nog even uitzoeken hoe het handig is om al je spullen in te pakken. Dit zodat je niet altijd elke keer diep moet graven als je wat  nodig bent. Op een gegeven moment heb je daar helemaal een routine in.

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Ik vind het belangrijk dat ik spullen altijd op dezelfde plek stop. Dus ik heb vaste plekken voor mijn spulletjes. Om die reden hoef ik nooit als een gek te zoeken naar bepaalde items. Ik weet waar ik ze heb en kan ze dus snel weer vinden. Dit werkt erg prettig en rustgevend. Vooral als ik sommige reizigers voor een tweede keer weer een tas in zie duiken om iets te zoeken 🙂

Hoe reis je veilig met bus of trein?

If you want to read this blog in English, click here

Bagage op reisdagen

Ruimbagage

De tassen die ik bij mij heb als ik een dag ga reizen kan ik niet altijd bij mij houden uiteraard. Daarom heb ik ook meerdere tassen. Mijn grote backpack gaat in de laadruimte voor bagage. Die zie ik pas weer terug op de plaats van bestemming. Je moet er ook altijd maar op vertrouwen dat een ander die niet meeneemt als die er eerder uit gaat. Over het algemeen wordt er geen kaartje voor je tas afgegeven en zeg je bij aankomst op je bestemming wijzend naar je tas: ‘dat is de mijne’. En dan krijg je jou tas in je handen gedrukt. Tot nu toe heb ik nog nooit meegemaakt dat iemand zijn tas kwijt was. Ook heb ik nog niet het vermoeden gehad dat iemand een tas meenam die niet van hem/haar was.

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Kleine rugtas

Alle bagage die van belang is dat ik het niet kwijtraak heb ik in de kleine rugtas. Deze zal ik nooit afgeven en altijd bij mij houden. Ook als we een korte pauze hebben of ik ben even van mijn plek weg dan neem ik die mee. Daarin zit ten eerste mijn paspoort en die zal ik ten alle tijde dichtbij mijn houden. Daarnaast zitten mijn portemonnee, telefoon en tablet zitten daarin. Als ik die items kwijt zou raken ben ik redelijk verloren en zal ik dat nieuwe moeten kopen.

Slotjes

Er zijn natuurlijk altijd kleine slotjes die je kan gebruiken om de tas op slot te doen. Ik heb ze altijd bij mij en moet heel eerlijk toegeven dat ik ze vaak terug vind op de plek waar ik ze op de heenweg weggestopt hebt. Ik gebruik ze eigenlijk nooit. Dit komt misschien ook omdat ik om mij backpack een grote beschermhoes heb zitten. Daarnaast gebruik ik die dus ook niet voor mijn rugtas waar op de bovenzijde wel een vak met rits zit. En waar nog wel eens mijn telefoon of paspoort onder zit. In dat vakje zit namelijk nog een klein vak met rits en daarin zit dan mijn paspoort. Dus wel achter een dubbele rits 🙂

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Slapen

Als ik overdag wil slapen in een bus zorg ik altijd dat ik de rugtas op schoot heb. Ik zal dus altijd in contact blijven met mijn rugtas. Niet alleen mijn been er tegen aan of mijn voeten erop. Als je slaapt kan je die onbewust verplaatsen en het contact met je tas kwijt raken. Als je de tas op schoot hebt en echt vast moet houden lukt dat niet. Laat je hem dan los dan wordt je wakker.

Als ik een nachtbus neem dan zorg ik dat ik de tas als kussen gebruik. Als je hem als kussen gebruikt en hij wordt verplaatst dan word je wakker.

Hoe reis je veilig met bus of trein?In een sleeperbus

Hoe reis je veilig met bus of trein?Onder het kussen ligt mijn rugtas (Trein in India)

Wie zit er naast je?

Als je naast iemand zit is het altijd goed om daar contact mee te hebben, vaak gebeurt dit wel. Maar als dit niet op een natuurlijke manier tot stand komt is het misschien toch goed om dit te forceren. Als je elkaar een beetje leert kennen krijg je een klein beetje verantwoordelijkheidsgevoel naar elkaar toe. Als er dan iets gebeurt zal diegene misschien wel voor je opkomen. Als je iets vergeet zal diegene je er misschien op aan spreken en je helpen herinneren. Dat is altijd fijn onderweg!

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Ik heb altijd goed gereisd in bussen of treinen in Azie. Hoe vaak ze ook panne hebben, hoe vaak er ook niet iets anders mis is…Uiteindelijk komt het allemaal goed en blijft altijd iedereen rustig. Vaak helpen ze allemaal even mee om het probleem te verhelpen. Als zoiets in de Westerse wereld zou gebeuren dan is het drama, dan is iedereen te laat en vergaat de wereld. In Azie is het gewoon zo… Mooi om mee te maken en te zien!

Hoe reis je veilig met bus of trein?

Neem dus ook gewoon eens de lokale bus en niet alleen de toeristenbussen. Voor langere stukken zeker wel zo fijn maar de gewone lokale bus waarin alles vervoerd wordt en soms ook gewoon overal even gestopt wordt omdat mevrouw even wat groente wil halen bij dat winkeltje. Geweldig toch!

Als je meer over die reis in Myanmar wil zien en lezen, klik dan hier

Jacomijn is een politieagent uit Nederland die jou graag laat zien hoe je veilig, actief en gezond de wereld kan over reizen. Safe and Healthy travel is a MUST

Share
Tags:
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge