Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

De meeste vaccinaties die we krijgen zijn voor een bepaald aantal ziektes. Als je reist zul je de meeste namen kennen en waarschijnlijk ook wel eens voor ingeënt zijn of medicijnen voor geslikt hebben. Voor sommige zul je al wel 10-15 jaar beschermt zijn.

Ik zal de meest voorkomende vaccinaties omschrijven met een korte uitleg van de ziekte en vaccinatie.

Lees ook mijn blog: Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Als je deze blog in het Engels wil lezen, klik dan hier

Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

Malaria

Malaria is een infectieziekte, veroorzaakt door parasieten. Er zijn 4 vormen waarvan 1 mogelijk dodelijk. Bescherm je tegen muggesteken en in bepaalde gebieden malariamiddelen innemen. In de schemer komen de meeste muggen tevoorschijn. Dit kan seizoensgebonden zijn, als er geen muggen zijn hoef je je uiteraard geen zorgen te maken.  Zorg dat je DEET of andere anti-muggen spray bij je hebt om je te beschermen. Om je verder te beschermen zijn er verschillende tabletten die je kan nemen bijv Lariam, Malarone of Paludrine en andere. In sommige delen van de wereld zijn muggen resistent geworden tegen bepaalde medicijnen dus laat je hierover voorlichten bij een Travel Clinic.

Gele koorts

Dit is een ernstige maar vrij zeldzame tropische ziekte. Door muggebeten overgedragen. Vaccinatie is enige manier van bescherming. 10 dagen na vaccinatie ben je beschermd en deze is 10 jaar geldig. Bij een aantal landen, grotendeels Afrikaanse landen, wordt je het land niet ingelaten als je de vaccinatie niet hebt gehad.

DTP Difterie,Tetanus,Polio

Ben je geboren na 1950 dan hebben we allemaal als kind een vaccinatie gehad. Ben je eerder geboren? Dan geven 3 injecties je een levenslange bescherming.

Rabies (Hondsdolheid)

Altijd dodelijk aflopende ziekte. Wordt overgebracht door de beet van een hond,kat, aap of ander besmet zoogdier. Ook likken kan besmettelijk zijn bij een wondje. Besmetting en optreden ziekte kan weken tot enkele maanden tussen zitten. Na een beet met vermoeden rabies zo snel mogelijk, uiterlijk binnen een week immunoglobuline toedienen (Moeilijk verkrijgbaar in ontwikkelingslanden) en daarnaast een vaccinatie toe dienen.

Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

 

Buiktyfus

Wordt door voedsel overgebracht waarin de bacterie Salmonella Typhi zich bevindt. Klachten zijn griepachtige verschijnselen en hoge koorts. Zonder behandeling leidt Typhus tot de dood. Geen 100% bescherming maar de ziekte is na vaccinatie minder ernstig.

Hepatitus A

Besmettelijke geelzucht. Dit is een besmettelijke kinderziekte. Wordt overgebracht door voedsel, met name door schaaldieren en ongekookte groenten. Vaccinatie beidt vrijwel volledige bescherming.

Hepatitus B

Een van de ernstigste infectieziekten ter wereld. Overdracht via bloedcontact en seksueel contact. Erg besmettelijk. Na 3 vaccinaties en een onderzoek kan dit levenslange bescherming opleveren.

BMR ofterwijl Bof, Mazelen en Rode hond

Komt in Nederland bijna niet meer voor. In Nederland is iedereen die na 1975 is geboren ingeent.  Geboren tussen 1965 en 1975 dan zou je informatie moeten vragen bij je dokter over een evt vaccinatie. Je bent in je kindertijd minder met mazelen in aanraking geweest en dus heb je minder antistoffen aangemaakt waardoor je vatbaar voor de ziekte kan zijn.

TBC ofterwijl tuberculose

Besmetting via hoestende mensen met een open tuberculose. Ga je een half jaar of langer naar een gebied waar dit voorkomt is het BCG vaccin aan te raden. Het vermindert de kans op TBC niet maar beschermt tegen evt ernstige gevolgen van de ziekte en verbetert de overlevingskans.

Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

Dengue

Dit wordt door muggen overgebracht, het ziektebeeld is hoge koorts – hoofdpijn – spierpijn. Geen behandeling mogelijk alleen maatregelen vooraf, muggenwerende maatregelen)

Eigen ervaring:

Tot nu toe heb ik het geluk dat ik nog niet echt ziek ben geworden op reis. Ik heb eenmaal een bacteriële infectie gehad door dat ik vermoedelijk een stukje vlees at in Myanmar wat niet meer helemaal goed was. Met een simpele antibiotica was ik er zo overheen. De naweeën heb ik nog wel een maand mogen ervaren maar dit hinderde mij niet bij het reizen, gelukkig!!

Welke ervaringen heb jij?

Had je er lang last van of was je er, net als mij snel vanaf?

Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

Jacomijn is a police officer from The Netherlands who shows you how to travel the world!! Safe and Healthy Travel is a MUST!

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.