Wadlopen van Holwerd naar Ameland, Nederland

‘ Toen ik op een gegeven moment omkeek zag ik mensen kruipend door het slijk en tot hun nek in het zeewater zitten. ‘

In  Nederland heb je de Waddenzee die tussen de eilanden en het vaste land ligt. Door het getij, eb en vloed, heb je perioden op de dag dat het water zo laag is dat je gewoon over de bodem van de zee kan lopen naar een van de eilanden. Dit gebied is een UNESCO werelderfgoed gebied en dus als zodanig beschermd. Als je een sportieve dag wil hebben moet je dit zeker een keer gaan doen!

6If you want to read this blog in English, click here

Ik had er al vaak over gehoord maar ik had het nog nooit gedaan. Nu was het zover en ging ik mee met een uitstapje geregeld vanuit mijn werk. Met een hele bus vol vertrokken we naar Holwerd, Friesland, waar het startpunt van deze wadlooptocht was.

11 km door slik
De tocht is ongeveer 11 kilometer lang en duurt ongeveer 3,5 uur. Het is een middelzware tocht en geschikt voor lopers met een prima conditie. De ene keer loop je door dieper water met meer slik dan de andere keer. Dus de zwaarte is erg afhankelijk van het weer en van de hoeveelheid water.

3
Vieze schoenen
De eerste stappen die je neemt zijn toch echt wel vreemd. Je stapt zo vanaf de weg het slik in. Met je mooie nette en schone schoenen stap je in de vieze, toch ook wel stinkende zeeslik. Eerst zak je er nog niet zo heel  erg ver in maar het duurt niet lang voordat je voelt dat het slik je schoen in komt. Je begint natte voeten te krijgen, je voelt zand tussen je tenen en op een gegeven moment voel je zelfs kleine stukjes schelp in je schoen zitten. Het is dus wel van belang dat je een schoen aan doet die iets hoger dicht zit, strak aantrekken en sokken aan doen die er nog overheen gaan. Dit om  zo min mogelijk je schoen in te laten lopen. Je moet er nog 3 uur mee lopen en kan ze niet even uitdoen en dat irritante schelpje uithalen.
Wadlopen Netherlands
Intertidal walk Waddensea

Tot het middel in het water
Toen wij ongeveer op de helft van de tocht zaten was het toch best wel zwaar. We zakten tot onze middel in het water en met de benen dan dus tot over de knieën in het slijk. Soms kom je dan echt vast te zitten. Ik voelde echt mijn schoen vastgezogen worden op het moment dat ik hem eruit wilde trekken. Toen ik dat deed voelde ik mijn andere voet verder het slijk inzakken. Je moet elkaar toch echt helpen om er uit te komen om daarbij je evenwicht te houden.

Till Waist Down in Water
Hilarische momenten ook natuurlijk, sta je daar met je voet in het slijk, maar ik was toch ook wel bang om achterover of voorover te vallen met mijn rugzak op mijn rug waar ik mijn schone en tot nu toe droge kleding in had zitten. Deze had ik uiteraard in een plastic zak zitten maar toch…je wil niet dat je tas nat en vies wordt met de kans dat het water in die tas sijpelt.

Crawling in the mudZe kregen wel de ‘full experience’ 🙂

Kruipend door het slijk
Toen ik op een gegeven moment omkeek zag ik mensen echt kruipen door het water en over het slijk. Dat was blijkbaar wel een manier om niet in het slijk te zakken. Ik moest er niet aan denken om op mijn knieën te gaan en ben dus door gelopen. Zwaar maar goed te doen en geweldig om dan toch weer een zandbank te halen!!

Crawling in the Waddensea
Ik hoorde van veel mensen dat het dit jaar toch wel zwaar was door het diepe water, dit hadden ze over het algemeen niet. Dus een keer tot je kuiten in het slijk zakken en wat nat worden gebeurt wel vaker maar niet zo diep als wij er nu inzakten 🙂 Tja..je moet alles een keer meemaken en als je er dan bent laten we dan maar een extremere dag uitkiezen 😉
Walking On Shells, Waddensea
Aan het eind van de rit is er een boerderij die waterkranen en omkleedruimte heeft gecreeerd voor een ieder. Om daar te komen loop je eerst ongeveer 2 km door het mooie Amelandse landschap!
Sheep on Ameland
Cleaning up
Prijs en planning
De gemiddelde prijs van een tocht is €20 tot €30. je kunt ze goed online boeken. Daar is dan ook te zien of er die dag een tocht wordt georganiseerd. Het ligt aan het weer of de tochten door gaan. Erg ver van te voren plannen is dus haast niet mogelijk omdat er altijd kans is dat het niet door gaat.

Tip:

Neem wat schone en droge kleding mee, doe deze in een plastic zak in je rugzak. Mocht je dan toch vallen en alles wordt nat dan heb je tenminste nog droge kleding.

Fototoestel en alles wat niet nat mag/kan worden in een afsluitbare zak doen. Er is best wel een grote kans dat je nat wordt en toch iets verder onder water gaat dan dat je eigenlijk had gewild…of gehoopt 🙂

Onderweg worden er verschillende pauzes ingelast. Gebruik die om wat te eten en te drinken. Het is toch best zwaar en je gebruikt stiekem toch best veel energie. Het is dus an belang dat je die tijdig blijft aanvullen om een hongerklop te voorkomen.

Nes, Ameland

Ameland is natuurlijk ook een geweldig klein eilandje om dan even rond te kijken. We gingen naar het vissersplaatsje Nes om even wat te drinken en te eten. Dat was ook echt nodig!! Daarnaast hebben we even een leuke wandeling door het dorp gemaakt. Je kunt er heerlijk ronddwalen en winkelen.

Shops in Nes, Ameland

House in Nes, Ameland

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge