Wanneer is een land onveilig?

Over een heel aantal landen wordt gezegd dat ze niet veilig zijn. Dat je misschien niet alleen moet gaan reizen of misschien zelfs een algeheel negatief reisadvies.

Is het altijd helemaal reeel? Of is het zo dat de overheid van Nederland en andere landen een bepaalde zekerheid willen inbouwen?

Do you want to read this post in English? Click here

Onrustig

Volgens mij ben ik nog nooit naar een land afgereisd waar een negatief reisadvies voor was. Wel ben ik naar Turkije gegaan, alweer 13 jaar geleden, toen het erg onrustig was in Syrie en Irak. Een medereizigster ging toen om die reden niet mee. Dat vergeet ik nooit. We hebben een geweldige vakantie gehad en natuurlijk nergens last van gehad. Als die onrust in het land zelf aan de orde was geweest had ik het ook een ander verhaal gevonden.. Alle Aziatische landen die ik de laatste jaren aangedaan heb zijn altijd vredig en rustig voor zover. Ik ben in Myanmar geweest waar natuurlijk politiek gezien niet alles klopt. In de Shan Staat, vrij hoog in Myanmar, werd me wel verteld dat het leger eigenlijk heerste en de politie grotendeels in burger liep voor eigen veiligheid. Als toerist merk je daar eigenlijk niks van.

Wanneer is een land onveilig?

Spannend

Als ik alleen ga reizen voel ik altijd wel een bepaalde spanning.

Ik denk dat het goed is dat je een bepaalde spanning voelt. Dat wil ook zeggen dat je alert en op je hoede bent. Teveel spanning is natuurlijk niet goed want het moet niet je uitstraling gaan beïnvloeden. Mensen voelen het al snel aan als je niet lekker in je vel zit of als je erg onzeker bent. Helaas zijn het dan vaak de verkeerde mensen die daarop inspelen en misbruik van een situatie maken. Of je nu in het buitenland bent of in je eigen woonplaats, dit kan je eigenlijk overal overkomen. Het gevoel dat je in Nederland dan makkelijker 112 belt of je andere hulplijnen kan bereiken en de taal machtig bent geven je dan het gevoel dat je hier veiliger bent dan in het buitenland.

Gaat het allemaal wel goed?

Elke reis heb ik weer dat gevoel van..als het allemaal maar goed gaat. Als het allemaal maar weer zo makkelijk gaat als de vorige keer.  En elke reis gaat het eigenlijk weer goed en soms ook weer net zo makkelijk. Soms ook niet maar dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Je mag er soms best wat voor doen. Als het niet zo makkelijk gaat om dingen voor elkaar te krijgen wordt je ook weer uitgedaagd om inventief en creatief te zijn. Daardoor ontstaan weer nieuwe inzichten en doen we het dan daar uiteindelijk niet allemaal voor?

Volgend jaar wil ik graag naar Zuid Amerika gaan. Ik heb het idee dat het daar onveiliger is. Er zijn meer berichten in het nieuws over Zuid Amerika en criminele zaken dan dat je iets over Azië hoort. Toch is het zo dat als je mensen vraagt die er gereisd hebben dat zij dat gevoel helemaal niet delen. En dan kom je toch weer op hetzelfde uit. Ook in Nederland moet je niet ‘s avonds laat in een stad gaan rondzwerven. Daar kan je dan ook wat gebeuren, dat geldt in elk land en zo ook op vakantie, waar je ook bent.

Wanneer is een land onveilig?

Dreigt er oorlog?

Als ergens oorlog is of er een erge dreiging is dat er oorlog ontstaat moet je uiteraard niet naar een land toegaan. Maar dat je niet moet gaan omdat er een bom ontploft is….ja… dan zou je nergens meer naar toe kunnen. Een paar jaar geleden is die is toch ook in Londen ontploft? Of in Parijs worden toch ook mensen doodgeschoten? Op het moment dat er een bom in Tunesië afging zat een mede-blogger daar. Zij heeft daar verder een erg mooie reis gemaakt. Dat er een bom afgegaan is wil niet zeggen dat de wereld daar vergaan is. Of dat er binnenkort weer een bom afgaat.

Wees Alert

Wat ik wel mee wil geven is dat het dus overal kan gebeuren. Wees altijd alert. Zie je situaties die erg vreemd zijn of zie je pakketjes ergens liggen wat niet logisch is? Geef dat dan door.

  • Bijv een persoon die te dik en warm gekleed is en terwijl het erg warm is toch geen kleding uittrekt.
  • Iemand die een pakketje argeloos ergens neerzet en dan wegloopt zonder er naar terug te kijken.
  • Situaties die niet normaal zijn, vooral op vliegvelden en treinstations, moet je gewoon melden.

Wanneer is een land onveilig?

Liever een melding teveel dan te weinig zeg ik altijd! In mijn werk als agent op straat rij ik liever een keer te vaak dan 1 keer te weinig.

Heb je wel eens een reis afgezegd door negatief reisadvies waarvan je achteraf misschien dacht… daar had ik best naartoe kunnen gaan?

Ik hoor het graag van je!!

Jacomijn is een politieagent uit Nederland die jou graag laat zien hoe je veilig, actief en gezond de wereld kan over reizen. Safe and Healthy travel is a MUST

Share
Tags:
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge