3 weken in Maleisië?

En ineens zwom ik tussen de zwartpuntrifhaaien. En om dan te bedenken dat ik altijd bang voor vissen was?? Dit overkwam mij bij Pulau Payar, een klein eilandje dichtbij het eiland Langkawi. Wat een geweldige ervaring!!

P1170915Deze blog is ook in het Engels te lezen, klik hier

Vanaf Thailand kwam ik Maleisie binnen met een minivan, ik ging gelijk door naar Pulau Penang. Een klein eilandje voor de kust bovenin Maleisie. Ik had daar hotel Mingood geboekt online aan de rand van het historische centrum van Georgetown. De stad noemen ze ook wel Penang, net als het eiland zelf.  Als ik weer een hotel uit moest kiezen zou ik toch voor een hostel of guesthouse gaan in het oude centrum, aan bijv. Love Lane. Ik zag daar zoveel gezellige hostels en gewoon gelijk naast de heerlijke eettentjes op de straat Lebuh Chulia.

De streetfood scene is multicultureel in Penang – Maleisie

De stad is echt geweldig, het heeft een erg mooi en goed onderhouden oud centrum. Ik heb een trip geboekt om de oude chineze  huizen en tempels te bezoeken. Daarnaast kun je al lopend door de stad al heel veel van de mural art zelf vinden. En het eten is natuurlijk geweldig hier!!

Tip: Wat ook super geregeld is hier in Georgetown? Ze hebben een kleine Hop on Hop off bus en deze is gratis. Het kan nogal warm worden en in de bus is airco aanwezig. Dus afkoelen in de bus onder dat je de stad leert kennen en langs de highlights wordt gevoerd is toch geweldig!!

P1120716Mural Art – Penang

P1130221Een wandeling door het Nationaal Park van Penang brengt je ook op mooie stranden

P1120841Voor geluk! Kek Lok Si Tempel – Penang

P1130073Kookles bij Pickles & Spices

Na 5 geweldige dagen ben ik verder gegaan en heb een bus genomen naar Ipoh. Het busstation in Penang is bij Komtar, dat is een groot winkelcentrum met allerlei bekende fastfood restaurants en kledingwinkels. In Ipoh heb ik een trip geboekt voor een dag om de chineze grottempels te bezoeken en het kasteel van Kellie. Een Brit tijdens de bouw van zijn nieuwe kasteel mysterieus om het leven kwam en daarna is het bij het kasteel gaan spoken, althans dat zijn de verhalen die de ronde doen.

P1130422Kellie’s spookkasteel

P1130490Grottempel bij Ipoh

P1130517Nadat ik 1,5 dag in Ipoh was ben ik door gegaan naar Kuala Lumpur. Ik heb de trein genomen en kwam ‘s avonds laat aan. Nadat ik een hotel vond in het centrum, dichtbij Bukit Bintang, een gezellige buurt met veel restaurants en winkels. Ik heb de eerste dag in een grote stad altijd even moeite met de weg vinden en ik loop dan ook vele km’s terwijl het achteraf toch dichtbij elkaar blijkt te zijn. Maar daarna vond ik KL echt een geweldige stad! En om dan te bedenken dat ik mijn nicht toevallig bij China Town (Jalan Petaling) tegen kom. Hoe klein kan een grote stad dan zijn he? Of…de wereld!!

P1130658In KL moet je natuurlijk  de Petronas Towers bezoeken

P1180115Ik zat te eten naast China Town, een heerlijke roti die klaar wordt gemaakt waar je bij staat.. toen ik een man Nederlands hoorde praten. Toen ik om keek zag ik mijn nicht daar lopen!!

P1130628Verschillende culturen en bouwstijlen zichtbaar in het straatbeeld van KL

P1130581De volgende dag ben ik naar de Taman Negara gegaan, het Nationaal Park. Ik had een trip geboekt voor 3 dagen en 2 nachten. Ik denk ook dat als je in Maleisie bent je zeker een bezoek moet doen aan dit park. Er zijn allerlei trips te boeken, van kort, zoals ik deed, naar lange tochten van een week als je dieper de jungle in wilt. Ik heb een geweldige tijd gehad, de trip begon met een 3 uur durende boottocht naar de plek in het park. Erg rustgevend en een heerlijk begin van de 3 dagen! Je kon ook met de auto maar dit vond ik zeker passender om een goed gevoel te krijgen van diep in de jungle te zijn 🙂

Klein wild zien in het Taman Negara – Maleisie

De eerste avond werd er een nachtwandeling met een ranger. Die ranger spotte binnen luttele minuten al allerlei kleine insecten, geweldig. We liepen op een houten pad in de jungle dus helemaal nergens om je druk om te maken. De ranger liet ons spinnen, nachtvlinders, mieren, een grote vogel in een nest, slangen/reptielen en wat andere kleine insecten zien. Ik vond het echt leuk en leerzaam.  De volgende dag gingen we met de boot naar de opstapplaats voor de canopy walk. Dat is een hangbrug die op ongeveer 50 meter hoogte tussen de bomen hangt. Geeft je een apart gevoel om zo hoog in de jungle te lopen. Ik heb veel geluiden gehoord maar geen enkele vogel of ander dier gezien.

20140223_223310-kdcollageDe dieren die we zagen tijden de nachtwandeling

De laatste dag zijn we met een boot naar de Orang Asli gegaan. Dit is een inheems stam wat woont in de jungle. Zij zijn ook de enige mensen die mogen jagen in het park, dit komt omdat zij van origine hier leven en jagen voor overleving en niet voor andere doeleinden. Zij hebben ons laten zien hoe ze jagen, tot op de dag van vandaag, met een blaaspijp en alles zelf gemaakt natuurlijk. Ze leven naast de rivier en hebben een zomer en winterplek. Ze verhuizen van die plekken als er een familielid overlijdt, deze wordt op die plek hoog in de bomen gelegd en later begraven. Bij ons is het juist andersom…wij begraven ons familielid elders en blijven zelf.

P1130914Vrouwen van de Orang Asli

Hierna ben ik via KL naar de Filipijnen gevlogen en toen ik terug kwam ging ik naar Tioman Island om daar een week vrijwilligerswerk te gaan doen voor het project: Juara Turtle Project. Dat was een uitdaging de eerste dagen maar toen ik mijn weg gevonden had daar vond ik het super! Ik heb veel geleerd over de schildpadden en deed dus ‘turtletalks’ voor de toeristen die langs kwamen. Ik heb er veel rotzooi opgeruimd en op het moment dat ik er was begon net de bouw voor de  nieuwe tank voor de blinde Jo!

P1150653Werken bij Juara Turtle Project

P1150537De ruimte met voorlichtingsmateriaal

Na een week ben ik naar Malacca gegaan. Wat een geweldige stad is dat! Ik ben er maar 2 dagen geweest en heb daar veel rondgelopen. De stad heeft erg veel Nederlandse invloeden door de VOC. Uiteraard niet allemaal positief maar toch voelt het dan iets als een thuis. Ik sprak met een man die vertelde dat hij het leuk vond om met een Nederlandse te spreken en hij vertelde over zijn stad en ook over zijn reizen. Hij was in Myanmar geweest….ik ook net een maand daarvoor!! 🙂

P1160036Romeins Katholieke kerk, later Nederlands Hervormd

P1160086Deel van Bastion Middelburg

P1160192Chineze Tempel in Jonker Street

Na Malacca ben ik met de boot naar Dumai, Indonesië, gegaan en heb 2 weken op Sumatra doorgebracht. Geweldige tijd gehad en de Orang Oetan gezien in Bukit Lawang als hoogtepunt!

Vanaf Medan, Sumatra ben ik naar Langkawi gevlogen. Een eiland van Maleisie, mijn reis kwam bijna ten einde en ik wilde heel graag nog even wat op het strand hangen 🙂 Ik heb daar een snorkel trip gedaan naar Pulau Payar Marine Park. In eerste instantie had ik het gevoel op een super toeristische attractie te zijn wat eigenlijk niet veel kon worden. Het was zo druk in die kleine baai maar toch zag ik veel gekleurde vissen en heb ik een hele  leuke ochtend gehad!! Tijdens de lunch kwamen er haaien!! Ik had al gehoord dat mensen daarover spraken maar ik dacht dat het een fabeltje zou zijn. Op een gegeven moment zwommen er echt veel haaien, van 50 cm tot wel bijna 2 meter!! Het betrof de zwartpuntrifhaai, ongelooflijk!! Op een gegeven moment zwommen we dus tussen de haaien, ja…ik ook!!! Dit was toch wel de geweldigste laatste dag in de oceaan die ik mij kon bedenken!!

P1170925Zie je die haaien zwemmen?

P1170859Ik had een geweldige dag!!

Reisfeiten:

Bezochte plaatsen: Penang, Ipoh, Kuala Lumpur, Taman Negara en Malacca

Bezochte eilanden: Tioman Eiland (met boot) Langkawi (Vlucht vanaf Sumatra)

Totale tijd in Maleisie: 22 dagen

Ik heb een gemiddelde van 35 euro per dag uitgegeven, met de trips meegeteld. Het eten is erg goedkoop, voor een paar euro kun je heerlijk eten! Een gemiddelde nacht kost je 10 to 20 euro en de rest is dan voor een bus/treinticket of een leuk uitstapje!

 

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge