5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Sommige plaatsen staan er bekend om; Zakkenrollers

Als je naar de Ramblas in Barcelona gaat zal iedereen je daarvoor waarschuwen. Ook andere plaatsen staan er bekend om dat soort gevaren. Ik werd in Penang, Maleisie gewaarschuwd dat bestuurders van brommertjes je zo de tas van de schouder trekken. Wees alert als je in grote steden loopt. Er is altijd een kans aanwezig dat er mensen met andere bedoelingen rondlopen.

5 Tips om je te Beschermen tegen ZakkenrollersDuidelijk zichtbaar dat de vrouw kijkt waar de portemonnee weggestopt wordt

Je hebt vast wel eens verhalen gehoord van kennissen of bekenden. Misschien ben je ooit zelf wel eens slachtoffer geweest. Om te voorkomen dat jou dit overkomt of dat het je nog eens slachtoffer wordt heb ik een aantal tips opgeschreven. Deze geef ik tijdens mijn werk als politieagent op straat en gebruik ik tijdens mijn solo reizen uiteraard ook.

 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van zo’n nare gebeurtenis.

Er niet uitzien als een toerist gaat gewoon niet werken in een heel aantal landen. Ik ben blank en reis veel in Azië…Maar wat ik wel kan doen is dat ik geen dure sieraden draag tijdens het reizen. Niet de hele tijd mijn dure camera in mijn handen draag en constant op mijn dure smartphone of tablet zit te kijken. Dat zijn kleine dingetjes waar je op kan letten.

Waar kun je nog meer rekening mee houden?

Berg je portemonnee achter een rits

Bij het kiezen van de tas die ik op een dagtrip meeneem zorg ik altijd dat er een extra vak in zit waarin ik mijn portemonnee kan doen. Deze is dus nooit in 1 handeling uit mijn tas te halen. De meeste tassen hebben wel zo’n extra vakje. Let hierop bij het kopen van een tas.

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Sluit de tas altijd helemaal

Dus de rits van het extra vakje waarin je portemonnee zit dicht en de tas zelf goed afsluiten. Die handelingen zijn voor mij niet zo groot maar voor de zakkenroller maak je het zo iets lastiger. Vooral als je de waardevolle items achter een extra rits hebt weggestopt maak je het de zakkenroller lastig.

5 Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Hou je tas altijd in zicht

Ik hou mijn tas in een druk gebied altijd voor me. Ik hang deze niet op mijn rug zodat deze uit mijn zicht is. Als iemand achter mij loopt is het voor diegene makkelijk om zich met mijn tas bezig te houden zonder dat ik het opmerk.

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Kruislings hangen, dus je hoofd door het hengsel

De tas niet alleen over de schouder maar hang deze kruislings over je bovenlichaam, zodat je hoofd ook door de hengsels zijn gegaan. Op deze manier kan niet de hele tas in een korte beweging van je schouder afgetrokken worden waarmee je in een handeling alles kwijt zou zijn.

Dit is een bekende manier van tasjesroof. In sommige landen/steden wordt je hiervoor gewaarschuwd. Als je gewoon aanwent om op reis altijd je tas zo te dragen kan dit je tenminste niet overkomen.

5 Tips om je te Beschermen tegen ZakkenrollersZo draag ik mijn tas altijd bij mij. (Jemaa El Fna plein in Marrakech, Marokko)

Zorg dat je goed contact houdt met je tas

Hang gewoon losjes een hand/arm over je tas, dat is genoeg. Als je bijv in een restaurant of cafe zit. Als deze dan bewogen wordt zonder dat jij het doet heb je het gelijk in de gaten. Op zo’n moment handel je uit reflex en zul je de tas vastgrijpen. Een snellere reactie dan je reflex zul je niet hebben.

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Dit zijn wat simpele en handige tips om toe te passen om de kans te verkleinen dat je tas geroofd wordt of je portemonnee gerold. Iets wat je altijd zou moeten en kunnen doen is actief je omgeving in de gaten houden.

Dus; Wie loopt er bij me in de buurt? Welk soort mens is het? Een toerist, lokale bewoner of misschien wel een crimineel die op je tas loert? Als je de situatie waarin je je bevind inschat kun je daarop je gedrag  toespitsen.

Met dit in je achterhoofd zul je misschien al een andere houding op straat aannemen die voor zakkenrollers al genoeg zegt en voor hen reden is om je met rust laten. Wat zou het geweldig zijn als je dat kan bereiken!!

Wil je ook graag lezen hoe je zakkenrollers kan  herkennen? Klik dan hier

Tips om je te Beschermen tegen Zakkenrollers

Tags:,
5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge