AED – Kan en mag iedereen hiermee werken?

Wat als iemand een hartinfarct krijgt en voor je neus op de grond valt? Weet jij dan wat je moet doen?

Dit zijn situaties die je hoopt nooit mee te maken maar wat nu als je er wel mee geconfronteerd wordt? Ik zag, toen ik in Lloret de Mar, Spanje was, een heel aantal AED’s aan de boulevard staan. Dit ga je steeds meer zien en dat is ook goed.

If you want to read this post in English,  click here

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

AED – Kan en mag iedereen hiermee werken?

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?AED in Hellendoorn, het dorp waar ik woon in Nederland.

De AED (Automatische Externe Defebrillator) is een apparaat wat ontwikkeld is zodat iedereen ermee zou kunnen werken. Het is dus ook voor een leek gemaakt. Het apparaat zelf geeft exact aan wat er moet gebeuren. En in de koffer is een stappenplan bijgevoegd wat je dus kan volgen.

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

Het aller belangrijkst is dat je rustig blijft.

Als duidelijk is dat er sprake is van een hartstilstand of hartinfarct zorg dan dat er ten alle tijde zo snel mogelijk gebeld wordt met de hulpdiensten. Geef bij de melding altijd duidelijk door dat het om een reanimatie gaat. Dit is van belang voor de hulpdiensten zodat hier rekening mee gehouden wordt.

Noodnummers

In bijna heel Europa is het noodnummer 112 maar dit is niet in elk land hetzelfde. In Amerika en Canada is dat het bekende nummer 911. In Azie zijn er verschillende nummers zoals 110(Indonesie) 113(Vietnam) 199(Thailand) enz.

Reanimatie

Voordat de AED op de plek van de reanimatie is zul je moeten starten met reanimeren zonder coaching. De tijd dat het lichaam geen zuurstof krijgt moet je zo kort mogelijk houden. Door te reanimeren alleen al zorg je dat er zuurstof in de longen komt.

Als er gereanimeerd moet worden is er dus sprake van het ontbreken van een ademhaling en geen hartslag die gevoeld wordt door ons. Op dat moment moet je de reanimatie starten. Je start dan met 30 keer drukken, of terwijl hartmassage. Dit pas je toe door je handen midden op het borstbeen te plaatsen en het borstbeen 5 a 6 cm in te drukken.

Beademen

Hierna ga je beademen. Voor het beademen pas je een kinlift toe. Hierdoor kantel je het hoofd iets naar achter waardoor de je luchtweg open zet, daarna knijp je de neus dicht. Pas mond-op-mond beademing toe. Beadem 1 seconde zo dat de borstkas omhoog komt. Hier moet je dus op letten. Hieraan kan je zien dat je goed blaast en het slachtoffer daadwerkelijk zuurstof in de longen krijgt. Nadat de borst weer naar beneden is gekomen, en het slachtoffer dus heeft uitgeademt herhaal je dit. Beademen doe je 2 keer. Herhaal hierna de hartmassage zoals hierboven omschreven.

AED – Kan en mag iedereen hiermee werken?

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

Ondertussen moet de koffer uitgepakt worden waarin de AED zit.

De AED koffer

Als je de koffer opent zit er een handleiding in. Deze is eenduidig en met plaatjes om het voor iedereen makkelijk te maken. Volg deze handleiding. Het apparaat zelf, de AED is bevestigt in de koffer. Je hoeft verder niets te anders te doen dan op de aan/uit knop te drukken om hem te activeren. Nadat je dit gedaan hebt zal een stem instructies geven.

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

Instructies AED

In eerste instantie moet je de borst van het slachtoffer vrijmaken van kleding voor het beplakken met de stickers. Dit kan het beste tijdens de hartmassage en het beademen gebeuren zodat je het reanimeren zo min mogelijk onderbreekt.

Als er erg veel haar op de borst zit waardoor de stickers slecht zullen plakken zul je de borst haarvrij moeten maken. Hiervoor zit er een scheermes in de koffer.

Hierna bevestig je de stickers op het slachtoffer. Er zijn twee stickers en deze kun je op twee manieren bevestigen. Een manier is dat je de eerste bovenop de rechterborst bevestigd en de ander op de linkerzij (A op onderstaande afb). De andere manier is dat je de eerste onder de linkerborst plakt en de tweede op de rug aan dezelfde zijde (B op onderstaande afb). Zorg dat je nooit een tepel meeplakt onder de sticker, dit om brandblaren te voorkomen.

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

AED – Kan en mag iedereen hiermee werken?

Als je de twee stickers geplakt hebt zal de stem aangeven dat je afstand moet houden. Het apparaat gaat dan metingen verrichten. Het zal dan kijken of het nodig is om een schok toe te dienen of dat er alleen gereanimeerd moet worden. In beide gevallen geeft hij aan wat er van je verwacht wordt.

Als er geen schok toegediend wordt moet de reanimatie direct weer gestart worden. Als er wel een schok toegediend wordt dan begint de reanimatie daarna weer.

Reanimatie

De stem zal aangeven dat de reanimatie gestart moet worden en ook hoe vaak er ‘gedrukt’ en hoe vaak er beademd moet worden. Er moet dan 30 keer ‘gedrukt’ en 2 keer beademd worden zoals hierboven omschreven. Ga hier mee door totdat de ambulance en dus medisch personeel ter plaatse is.

Als de AED weer instructies geeft moet hier uiteraard weer naar geluisterd worden. Het kan zijn dat deze opnieuw een schok wil toedienen of dat de persoon langzaam weer zelf begint te ademen. Het apparaat zal uiteraard aangeven welke acties er verwacht worden.

Gecertificeerd zijn

Ook al heb je nooit een les gevolgd en weet je niet of je het wel goed doet. Bedenk dan dit…als je niks doet weet je zeker dat het slachtoffer het niet overleeft. In zo’n situatie is alles beter dan niks doen!!

Als er iemand is die wel een cursus heeft gevolgd zal die de leiding nemen en aansturen. Stapt niemand naar voren om de leiding te nemen wees dan zo heldhaftig om te handelen naar eer en geweten en dus je best te doen voor een medemens!

AED - Kan en mag iedereen hiermee werken?

Er zijn veel handige en informatieve sites waar je filmpjes en tips kan lezen over hoe je moet reanimeren. Als je meer wil weten klik dan hier.

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge