Bogota ontdekken; te voet, te fiets en vanuit de lucht – Colombia

Ik begon mijn Colombia reis in Bogota, zoals de meesten denk ik. Bogota is de hoofdstad van Colombia en met 8 miljoen inwoners zo groot dat we dat als Nederlanders bijna niet kunnen bevatten 🙂 Bogota ligt op 2640 meter hoogte waardoor het de vier na hoogste hoofdstad ter wereld is! In Bogota is het weer totaal onvoorspelbaar en is het dus altijd handig om een regencapeje bij je te hebben.

Ik kwam laat in de middag aan en had al een hostel geboekt in de wijk La Candelaria. Al snel zat ik in de bus naar het centrum en sprak ik een andere toerist die me op weg hielp. Ik wist nu waar ik uit moest stappen en hoe ik de straten moest lezen. De Calles (straten) waren genummerd en de Carrera’s (straten) liepen haaks op de andere genummerde Calles, een handig systeem.

Bogota ontdekken – Te voet

De eerste dag liep ik mijn ogen uit te kijken in de wijk La Candelaria. De kleine gekleurde straatjes door en de mensen bewonderend. Ik vond het heerlijk om er in een totaal andere cultuur rond te lopen. Ik heb meer reizen in Azië gedaan en dan loop je ineens aan de andere kant van de wereld. Geweldig dat dit toch allemaal zomaar kan hè?

Bogota Ontdekken Colombia

La Candelaria – Bogota Ontdekken

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Boek een Free Walking Tour Bogota

bij Beyond Colombia

In de middag sloot ik aan bij een Free Walking Tour. Deze tours kom je ineens overal tegen en in de meeste grote steden wel te vinden. Het zijn erg leuke tours die door lokale vrijwilligers, vaak jonge studenten, worden gegeven.

Er is geen prijs voor de tours maar er wordt wel degelijk van je verwacht dat je een tip geeft. Vaak vind ik die nog wel ruim aangegeven…maar er is geen bedrag vastgesteld. Wel worden deze tours dus vaak leuk en erg enthousiast gegeven omdat dit hun tip zal beïnvloeden. Ik doe ze vaak en vind het een erg leuke manier om meer van de stad en het land te leren.

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia
Bolivar plein met op de achtergrond de berg Monserrate

Bogota Ontdekken Colombia

Moordaanslag op Jorge Eliécer Gaitán in 1948

Tijdens de walking tour krijg je ook een beeld van de achtergrond van het land, van de politiek en uiteraard komt ook Escobar nog aan bod.

In de winkelstraat Carrera 7 is de jonge politicus Jorge Eliécer Gaitán vermoord. Op een winkelmuur is dat goed te zien, vele foto’s en herdenkingsplaatjes zijn zichtbaar. Op dat moment was hij in de running om president te worden. Deze moordaanslag heeft toen geleid tot vele protesten en heeft in 20 jaar aan zo’n 200.000 mensen het leven gekocht. Naar aanleiding van deze ontwikkelingen zijn de vele communistische querilla’s ontstaan waar het land nu nog steeds mee kampt.

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota ontdekken – Te fiets

De volgende dag wilde ik iets verder deze miljoenen stad verkennen en boekte ik een trip bij Bogota Bike Tours. Fietsend een stad verkennen is altijd fijn en als er dan nog een lokale gids bij is die je rondleidt is natuurlijk super.

Bogota Ontdekken Colombia
Als je de lucht ziet kun je zien dat we het niet helemaal droog hebben gehouden

Bogota Ontdekken Colombia

We bezochten een lokale markt aan de rand van de wijk La Candelaria en proefden allerlei verschillende soorten fruit. Altijd lekker èn leerzaam natuurlijk!

Bogota Ontdekken Colombia
Overal in Bogota zie je street art

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia
Uiteraard gingen we een lekker kopje Colombiaanse koffie doen tijdens de fietstocht

Bogota Ontdekken Colombia
Cafe de la Fonda

Vanuit Bogota ga je vast Colombia verder ontdekken. Lees deze blog eens van Chantal over Backpacken in Colombia

Wat je zeker niet mag missen !!

Bogota ontdekken vanuit de lucht

Mount Monserrate

Ik zat met mijn hostel Explora dicht aan de voet van deze geweldige berg Monserrate. Ik ben dus op een ochtend die richting op gelopen en met een kleine omweg ben ik wel aan de voet gekomen waar je op de kabeltrein naar boven kan stappen.

Bogota Ontdekken Colombia
Als je mij een beetje kent dan weet je dat ik gewoon ga lopen en soms dan toch niet uitkom waar ik naartoe wilde. Nu liep ik ook over kleine lokale paden de wijk uit en kwam met een kleine omweg waar ik moest zijn 🙂

Hou er rekening mee dat er 2 manieren zijn om naar boven of beneden te gaan. De ene manier gaat alleen in de ochtend naar boven en de andere was mijn enige mogelijkheid om weer naar beneden te gaan. Je hebt het treintje dus waar ik mee omhoog ging en het hangende bakje waarin ik naar beneden ging. Durf je dat niet aan dan moet je dus gaan informeren. Check je opties voor je naar boven gaat 🙂

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota ontdekken – Colombia

Op de berg is een scala aan planten en vogels te zien. Ik vond het echt geweldig om er rond te lopen en ik heb er dan ook een aantal uur doorgebracht. Er is een mooi pad waar ook veel informatie te vinden is over de planten en vogels die je er tegenkomt.

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia
Zicht op Bogota vanaf Monserrate
Bogota Ontdekken Colombia
Zie je die bovenste? Daar werd ik wel echt blij van dat ik die op de foto kreeg. Zo lang zat hij nl niet stil achtereen 🙂

Bogota Ontdekken Colombia

En daar had ik nog een vogel… zie je hem? Rechts bovenin het hoekje. Erg lastig om ze op de foto te krijgen en ik heb er dus wel even voor gezeten 🙂 Maar wat zaten er veel mooie en unieke vogels op de berg Monserrate. Ik werd daar wel echt blij van!

Bogota Ontdekken Colombia
Uitzicht aan de achterzijde van de berg Monserrate

Het is een heilige plek van oorsprong en dus staat er een kerk. Dit was eerst een Muisca pelgrimsoord maar na de overname van Spanje werd dit al snel een Katholieke kerk. Je hebt vanuit de kerk een geweldig uitzicht hebt over Bogota.

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken – Colombia

De vele Street Art

Ga veel lopen of fietsen.. Dat is altijd een goed advies natuurlijk om een stad te verkennen. In Bogota vind je haast op elke straathoek de mooiste street art dus is het wel de moeite waard om ook daar even voor rond te fietsen. Ik vond het heerlijk om veel te wandelen.

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

En wat ook een leuke manier is om de stad te verkennen? Zoek deze beelden eens allemaal op!! Boven op verschillende panden zie je een beelden zitten. Ik heb er nog meer gezien maar kan nergens een opsomming vinden van al deze beelden. Misschien als jij er bent kun je het eens vragen aan een gids die het wel weer. Ik denk dat je er een leuke zoektocht van kan maken 🙂

Bogota Ontdekken Colombia

Bogota Ontdekken Colombia

Praktische tips:

  • Musea bezoeken tijdens je citytrip in Bogota

Er zijn veel musea te bezoeken in de stad zoals Museo del Oro (goudmuseum), Museo Botero (Bekende Colombiaanse kunstenaar), Museo del 20 de julio (onafhankelijkheidsmuseum) etc. Veel over de achtergrond van het land en de stad maar ook van kunstenaars. Veel musea zijn gratis te bezoeken en dat is dus zeker de moeite waard van het uitzoeken als je low budget reist.

  • Waar verbleef ik?

Ik verbleef in Explora Hostels. Ik vond het een heerlijk plekje. Wel had ik mijn eigen prive kamer met een gedeelde badkamer. Alles was netjes onderhouden en schoon. De medewerkers hielpen je graag op weg met trips en tips. Ik heb er een aantal nachten verbleven en kan deze plek aanbevelen. Hij zit op ongeveer 10 minuten lopen van het Bolivar plein en dus in het hart van Bogota.

  • Opladen apparatuur

Je bent een speciale stekker nodig om je apparatuur op te laden. Ik kocht een klein stekkertje bij Explora en deze nam weinig extra ruimte in beslag. Ergens heb ik ook nog een USB lader gekocht en dus kon ik alsnog meerdere apparaten tegelijk opladen. Deze is een stuk kleiner dan de stekkers die je in Nederland kan kopen (wereldstekkers).

Bogota Ontdekken Colombia

  • Valuta

In Colombia hebben ze de Colombiaanse Peso. Ik kon bijna overal pinnen en heb daar eigenlijk geen moeite mee gehad. Vooral als je hotels of hostels al online boekt of betaald met de creditcard kun je de dagelijkse kleinere uitgaven makkelijk cash bij je dragen. Ook uit veiligheidsoverwegingen betaal ik om die reden toch vaak met mijn bankpas ipv veel geld pinnen.

Toch hoor ik die tip eigenlijk nog steeds veel: Pin veel geld om maar 1 keer de toeslag te betalen die ze vragen voor het wisselen van geld. Zelf betaal ik dan toch liever die kosten maar wat vaker en heb niet zoveel geld op zak. Daarnaast neem ik dus ook niet veel euro’s mee die ik dan ergens moet verstoppen in mijn tas.

  • Veiligheid in Bogota

Overdag vond ik de stad veilig en heel goed aanvoelen. Ik heb nergens het gevoel gehad dat ik er niet veilig was of dat er mensen rondliepen die het op de toerist hebben voorzien. Deze lopen overal dus op je hoede zijn is altijd goed. Wees alert en kijk altijd goed om je heen wie er in je omgeving is en meer nog … blijft.. Lees mijn 5 tips eens over veilig over straat gaan. Ik schreef dit toen ik in India in de donkere uren op straat liep.

Maar in de avonduren is het stil op straat in Bogota. Er lopen geen toeristen meer maar wat me nog meer opviel, er lopen  ook geen Colombianen meer. Dat wil dus echt wel zeggen dat je niet op straat moet gaan als het donker is. Ik liep samen met een Nederlandse jongen snel over straat om nog een restaurantje te vinden maar we voelden er ons niet op ons gemak bij. Dit was rond een uur of 8 in de avond… Wees daarmee voorzichtig. Ik heb niks meegemaakt en niks gehoord maar je gevoel zegt vaak genoeg.

Bogota Ontdekken

Bogota Ontdekken – Colombia

Vond je deze tips handig? Deel ze dan!

Benieuwd naar meer avonturen geworden?

Even op bezoek bij Roberte Escobar – Medellin, Colombia

Lange Stop-Over in Guangzhou – China

Fietsen buiten Rome: Bracciano en Martignano Meer Ontdekken

N70 Wandelroute – Rijk van Nijmegen

Indiaas servies kopen in Chennai – India

Of kan ik je inspireren om te gaan rennen en lopen tegelijk?

 

Lopen en rennen…tegelijk!!

Ik hoop dat jij net zoveel kan genieten van deze mooie wereld dan dat ik doe!!

 

 

 

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge