De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg – Maastricht

De Zonnegrot bestond ooit uit meer dan 20.000 gangen. Dat is haast niet voor te stellen. Daar moet je dus echt een keer een kijkje nemen!!

Als je een rondleiding boekt, neemt een professionele gids je mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Zowel de ‘blokbrekers’ als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden.

De gids zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in dit labyrint. Dit labyrint bestond ooit uit zo’n 230 gangen, dat is toch ongelooflijk!! Nu zijn er nog een goede 80 kilometer aan, door de mens uitgegraven, onderaardse gangen. Eeuwenlang hebben de Maastrichtenaren en hun waardevolle bezittingen in tijden van oorlog een veilig heenkomen weten te vinden in de onderaardse krochten van hun ‘berg’.  (Informatie van Kennislink)

Wat een historie zo in een grot weggestopt!

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

If you want to read this blog in Dutch,click here

De Grot ZonnenbergIngang van de grot Zonneberg

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Bij de ingang kregen een aantal van ons een lamp

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Ik vond het een hele aparte ervaring, rond te lopen in het gangenstelsel waar zoveel jaren geleden de mensen hard werkten. Waar mensen schuilden in de oorlog. Maar ook waar vele ontmoetingen plaatsvonden, dit is ook te zien aan de opschriften op de wand. Dit zijn soms regelrechte reclames voor bedrijven en eetgelegenheden.


De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

We kregen uitgebreid uitleg over de muurschilderijen van de gids

De Grot Zonnenberg, Sint PietersbergWat een kunstwerken hè?

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Kunst in de grot Zonnenberg

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Omdat hier een constante temperatuur heerst kwam men in de zomer hier om af te koelen. Ook werden er dan kerkdiensten en bijeenkomsten gehouden. De gids vertelde zelfs dat de jongeren van weleer hier kwamen om elkaar te ontmoeten, romantische ontmoetingen 🙂

Als je dan zo rondloopt in de vele gangen heb je zeker wat te kijken.

De Grot Zonnenberg, Sint PietersbergEn er is zelfs kunst in kleur

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonnenberg, Sint PietersbergDe Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Weer en wind hebben hier geen invloed op de kleuren

Omdat er geen zon schijnt blijven de kleuren zo mooi als ze weren op de eerste dag dat ze geschilderd waren.

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De temperatuur in de grotten is 9 à 10 graden Celsius dus neem een vest, trui of jas mee. Het kan er best fris zijn ook al is het dus zomer buiten. Twee van de vele gangenstelsels in de St. Pietersberg zijn voor het publiek geopend.

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Op het plafond zie je allemaal zwarte brandplekken. Die zijn ontstaan toen de blokbrekers aan het werk waren en dicht onder het plafond stukken weghaalden. Elke keer als zij hun lamp verzetten was er weer een zwarte plek ontstaan. Deze is tot op de dag van vandaag te zien.

De Grot Zonnenberg, Sint PietersbergJa, ook ik droeg een lamp mee

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De Sint Pietersberg is sinds 1974 een beschermd natuurgebied en is in totaal 133 ha groot. Natuurmonumenten beheert de grotten van de Sint Pietersberg sinds 1995 en het erop gelegen fort Sint Pieter sinds 2009. Dit bijzondere landschap bij de stad Maastricht is grotendeels aangewezen als beschermd natuurmonument.

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Informatie:

Vanuit het centrum van Maastricht ben ik op de fiets naar de berg gefietst. Dit was een erg leuke tocht en zo zag ik nog best veel van de omgeving en kwam ik ook uit bij de berg met het Fort Sint Pieter. Daar heb ik uiteraard even een korte wandeling gemaakt. Er is een mooi natuurgebied/park achter wat erg mooie uitzichten geeft over het landschap rondom Maastricht. Het Fort Sint Pieter werd gerestaureerd toen ik daar was.

Ook kun je met een boot vanuit het centrum van Maastricht naar de Zonnenberg Grot, deze gaat een aantal keren per dag. De tocht met rondleiding in de grot duurt in totaal 3 uur. Je komt met de boot ook langs een aantal mooie historische punten zoals de St. Servaasbrug.

Tip: Carolien van Dream The World heeft een heel aantal leuke tips om actieve tripjes in de omgeving te ondernemen. Lees haar blog Actief in de Maasvallei eens voor inspiratie!

De Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

Fort Sint PieterDe Grot Zonnenberg, Sint Pietersberg

De Grot Zonnenberg, Sint PietersbergUitzicht op Maastricht vanaf Fort Sint Pieter

Bekijk ook mijn andere blogs over Maastricht:

De Kazematten en Stadsmuur van Maastricht

Maastricht, A Rich Cultural City

 

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge