Hiken met wandelstokken of juist niet?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet met wandelstokken hike hier in Nederland. Zoals jullie weten heb ik in 2016 de Camino Frances gelopen en als jullie je de foto’s kunnen herinneren dan zal het jullie misschien zijn opgevallen dat ik daar wel met stokken liep. Ik had ze toen geleend van iemand die mij echt op het hart drukte dat het beter was om ze mee te nemen.

Ik liep in een heerlijk tempo met de stokken en mijn houding was juist goed rechtop. Ik heb ze de 35 dagen van mijn Camino dagelijks gebruikt

Hiken met wandelstokken of juist niet

De eerste klim overwonnen

maar nog niet halverwege op dag 1 van mijn Camino Frances

For the English version of Hiking with trekking poles or without

Hiken met wandelstokken of juist niet?

De eerste dag begon ik te lopen met Jean Marcel en Claire vanaf Saint Jean Pied de Port en Jean Marcel bekeek me even goed. Zette mijn rugtas wat beter op mijn rug en heupen maar ook verstelde hij de stokken een stukje en gaf me het startsein 🙂 Ik was er klaar voor volgens hem.

Ik heb in Nederland voordat ik begon 1 x geoefend maar voelde me zo stom met die stokken… Maar ik heb geen dag zonder gelopen op de Camino. Ze hielpen me zo goed, ik liep er zo lekker rechtop door en mijn tempo lag zo lekker hoog dat ik ze elke dag weer aan mijn handen deed.

Hiken met wandelstokken of juist niet

Hiken met wandelstokken

Om die reden heb ik toch maar de voordelen van de wandelstokken op een rijtje gezet!!

 • Je loopt door met stokken te lopen zoveel mooier! Je houding is echt rechtop en dat is natuurlijk voor rug en nek zoveel beter!

 • Ze ontlasten je spieren, rug en knieën tijdens het lopen tot wel 30%

 • Je kunt langer door blijven lopen doordat je minder snel vermoeid raakt. En dus vergroten ze je wandelbereik. Kon je eerder maar 7km volhouden dan haal je nu de 10km wel!
Thuis met oefenen voor deze lange tocht heb ik nooit meer dan 20 km gelopen. Toen ik eenmaal op de Camino liep was dit haast het minste wat ik liep. Het meeste wat ik op een dag liep was 43 km.

 • Sneller tempo, ritme evenwicht en balans

 • Ondersteuning bij klimmen of dalen en moeilijke ondergronden

 • Vergroten je stabiliteit en dus heb je iets minder kans op een valpartij

 • Je traint je hele lijf doordat ook je bovenlichaam meebeweegt

Dit is toch het beste voordeel wat je je kan bedenken? Alleen al om die reden zou je met stokken moeten gaan lopen!

 • Doordat je het hele lichaam beweegt krijg je ook geen last van opgezwollen en pijnlijke handen of vingers. De bloeddoorstroming is veel beter in het gehele lichaam.

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan de wandelstokken te benoemen

 • Je hebt je handen niet vrij. Lastig met eten, foto’s maken of kaarten lezen

 Tip : Ik had hier al snel een oplossing voor gevonden… Als je goed op foto 1 kijkt in deze blog zie je dat mijn wandelstokken aan een karabijnhaak hangen. Deze had ik voor de handigheid aan mijn tas gehangen en vanaf dag 1 had deze zijn doel gevonden 🙂

 • Ze kunnen je ook in de steek laten door bijv weg te glijden of zelfs te breken. Leun dus nooit met je hele gewicht op een stok

 • Ze kunnen wegen en paden beschadigen
Daarnaast is het geluid van de ijzeren punten op de weg ook heel hinderlijk voor medeweggebruikers. Ik adviseer om bovenstaande redenen dat je een rubberen tip gebruikt. Ik had op beide stokken een tip zitten die schuin liep en zodoende heel fijn in mijn looprichting meegingen.

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Loop jij wel eens met wandelstokken?

Wat is jou ervaring?

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Vind je deze tips handig?

Deel ze dan!!

Hiken met wandelstokken of juist niet?

Meer lezen?

Een dag uit het leven van een pelgrim

N70 wandelroute bij Rijk van Nijmegen

Oneindig Laagland: Wandelen bij Bemmel

Markelo: De Borkeld

Maar in het buitenland kun je ook heerlijke wandelingen maken!!

Wandeling door kleurrijk Trinidad, Cuba

Thajiwas Gletsjer beklimmen, Sonamarg – India

Of ga eens fietsen!!

Fietsroute Kattegattleden, Zweden

Ik hoop dat jij net zo veel van deze wereld geniet als ik!!

Share
Tags:
12 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge