In een oude Dubbeldekker vliegen!! Polen

Kun je het je voorstellen? In een oude dubbeldekker vliegen! Het was niet iets wat gelijk op mijn zogeheten ” To Do List ” stond maar toen de gelegenheid zich voordeed werd ik wel heel enthousiast!! Uiteraard wilde ik in een oude dubbeldekker vliegen!! Toen ik het kleurrijke vliegtuig zag staan was ik er nog niet van overtuigd dat deze ook echt zou gaan vliegen…

Afgelopen mei was ik in Polen om te fietsen. Dat doe ik elk jaar met collega’s, niet alleen Nederlandse collega’s maar ook Duitse en Poolse. Altijd heel gezellig!! De ene keer zijn we in Duitsland of in Nederland en deze keer was Polen aan de beurt.

In een oude dubbeldekker vliegen!!

En in de voorbereiding werd ons al gezegd dat we de mogelijkheid hadden om een vlucht te maken. 

Ik had die aankondiging wel gezien maar moet eerlijk zeggen dat ik al bijna weer vergeten was omdat ik niet het idee had dat we dit echt zouden gaan doen. Maar dat we dan alsnog zouden gaan vliegen was nog niet eens datgene wat me het meest verbaasde!!

Flying an Old Plane

We kwamen aanfietsen van uit het bos en zo het vliegveld op. Het was dan ook niet een vliegveld zoals wij dat kennen. Het was een grasveld en ik zag er een aantal vliegtuigen op staan. En…dat waren niet de gewone vliegtuigen die we allemaal kennen. Nee…het waren echt van die oude mooie, kleurrijke vliegtuigen. En dan met name ook echt oud!!

Het eerste vliegtuig wat ik zag staan was deze. Zie je dat er eigenlijk geen deur in zit? Kun jij je voorstellen dat deze nog de lucht in gaat? Ik begon dus ook steeds meer te geloven dat het echt een geintje was. We zouden niet gaan vliegen maar over een half uur allemaal in een deuk liggen 🙂

In een oude Dubbeldekker vliegen

In een oude dubbeldekker vliegen – Polen

Maar we werden begeleid naar een ander vliegtuig. Die zag er eigenlijk precies zo uit. Hij had alleen andere kleuren, een geel met blauw dubbeldekker vlieguig en zeker net zo oud! Ik dacht nog steeds dat het een geintje was en al geinend met z’n allen gingen we wel naar binnen om plaats te nemen.

In een oude Dubbeldekker vliegen

Dit ziet er tocht uit als een vliegtuig uit een film? Of zo een die gebruik werd bij stunten? Ik zag mezelf al tussen de vleugels staan en een mooie pose doen!!

Dat zou wel echt een super gave foto opleveren!!

Nou ja…om dan maar voor een goede afloop te bidden deed ik toch maar even die pose…op het vliegveld!!

In een oude Dubbeldekker vliegen

Yoga Pose op Zielona Gora Vliegveld 🙂

Ik vond het super dat we dat vliegtuig ingingen, al dacht ik nog steeds dat het een geintje zou zijn. Dat op het eind bleek dat het vliegtuig toch echt niet meer de lucht in kon en dat we allemaal zouden lachen. Maar we gingen er allemaal in. Er waren zoveel mensen die wel meewilden dat we met teveel in het vliegtuig zaten en dat de stoeltjes vol waren. Nou ja…Willem en ik bleven wel staan!! We stonden helemaal voorin het vliegtuig en hadden goed zicht op de cockpit. Dit gaf ons natuurlijk ook een eerste klas uitzicht door de cockpit als we eenmaal zouden vliegen!!

We reden een tijdje over de landingsbaan. Het duurde een tijdje en nog steeds dacht ik…wanneer zeggen ze nu dat het niet doorgaat. Ik zag dat de twee piloten echt aan het werk waren, allerlei schakels omzetten en het geluid klonk steeds woester en luider. En toen ineens, zonder dat we het echt goed doorhadden waren we in de lucht!! Het was snel gegaan en bijna zonder een schok of stoten!!

We waren echt aan het vliegen!!

Ik was op Facebook alles live aan het uitzenden, het is een lang filmpje maar echt…wat een gave ervaring!  Dan hoor je ook elke keer wel onze reacties…we dachten echt dat het niet wat ging worden!

In een oude Dubbeldekker vliegen

In een oude dubbeldekker vliegen – Zielona Gora

En toen mocht mijn collega Sandra vliegen!

Ze was echt aan het sturen, de copiloot had zijn handen van het stuur af! Het ging best goed met zo nu en dan een dipje 🙂 Als je het geluid van het filmpje aan hebt staan dan hoor je ons zo nu en dan een gilletje geven. Wat geweldig! Juist daarom vond ik het nog leuker!!

Omdat ik niet kon zitten was het soms net of ik aan het surfen was. Zo apart! In het gangpad staan en voelen wat het vliegtuig doet. Dat is uiteraard een hele andere ervaring dan als je gewoon netjes in je stoel vast gegordeld zit!

En toen was het tijd dat ik mocht vliegen

in een oude dubbeldekker!!

In een oude Dubbeldekker vliegen

Echt….dit is mijn hand aan hetstuur van die oude dubbeldekker. We zitten hoog boven Zielona Gora, Polen. Ik vond het echt geweldig om te voelen hoe je het vliegtuig recht moest houden. R

Hoe moet je in een oude dubbeldekker vliegen?

Wist je dat je op verschillende manieren deze dubbeldekker recht moet houden? Als eerste heb je natuurlijk het stuur vast. Als je deze vooruit drukt of naar beneden drukt ga je omhoog of naar beneden. Dat is wel logisch en zou iedereen doen. Maar als je hem dan naar links of rechts stuurt dan gaat de vleugel naar beneden of naar boven. Maar dan heb je ook nog de voeten waarmee je tegelijkertijd de neus of staart van het vliegtuig mee een kant op drukt. Er zijn dus allerlei balansen waar je rekening mee moet houden, allerlei kompassen die ik zag bewegen. Ik vond dit echt super interessant en was echt bezig met het uitvinden wat nu precies wat deed.

In een oude Dubbeldekker vliegen

Ik probeerde zo goed mogelijk te vliegen, zo rustig mogelijk voor de passagiers maar ook wel om juist een bocht te maken zodat ik kon herleiden wat ik deed. Sandra stuurde soms iets heftiger….wat ik juist wel heel leuk vond 🙂 Dat je dan dat buikgevoel krijgt wat je kent van een achtbaan!!

In een oude dubbeldekker vliegen!!

Ik deed het best goed. Ik heb mijn collega’s niet horen gillen. ze konden van het uitzicht over Zielona Gora en de omgeving genieten. Ik genoot echt van mijn tijd achte rhet stuur, ik denk dat ik zo’n 15 minuten gevlogen heb. Ik had echt het idee dat ik door begon te krijgen wat nu wat veroorzaakte als ik mijn handen of voeten gebruikte. Dat duurt echt wel even om dat goed uit te zoeken…vooral omdat ik geen Pools kan en zij geen Engels of Duits 🙂

In een oude Dubbeldekker vliegen

En natuurlijk tijd voor een selfie!!

In een oude Dubbeldekker vliegen

En uiteraard moesten we even poseren met onze piloot,de man die ons liet sturen!!

Het was echt een geweldige ervaring! Dat je dan denkt dat het vliegtuig het gewoon echt niet gaat doen…en dat je dan in een vliegtuig staat…en ook nog zelf vliegt!! Ik vond het super!

In een oude Dubbeldekker vliegen

Kijk dan naar die cockpit!!

Ergens doet me dit ook denken aan die super oude bussen uit Laos of Myanmar 🙂

Wat is jou mooiste vliegtuig ervaring?

Als je deze blog leuk vond deel je hem dan ook?

Wil je ook wat andere avonturen van mij lezen?

Liefde op de Camino – Spanje

Liften op de Shabbat in Israel

Soms geloof je je oren niet – Sri Lanka

The Camino Frances – Reaching my Goal

Betoverend Brugge – België

Kan ik je ook inspireren om een mooie wandeling in het Springendal te maken?

Wandeling in het Springendal, Ootmarsum

IK hoop dat je net zoveel geniet van deze wereld dan dat ik dat doe!!  #Enjoy

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge