Mijn 15 Reisdilemma’s

Ik kwam op de blog Stralend Schrijven van Sandra deze 15 dilemma’s tegen!

Mijn 15 reisdilemma’s.

Het is altijd super om over reizen na te denken en als je vragen beantwoord die je zelf niet bedacht hebt kom je weer tot andere inzichten dus ik dacht…Ik neem hem over en ga ze ook beantwoorden.

Net als Sandra benoem ik niemand…maar wie zich aangesproken voelt….neem het stokje over en ga er lekker mee aan de slag!

Mijn 15 Reisdilemma’s

Mijn 15 Reisdilemma's

 • 1 Zonvakantie of wintersport?

Dat is voor mij toch een makkeijke. Ik vind skien en schaatsen erg leuk. Ook vind ik sneeuw mooi en zolang het geen natte modderbende wordt heerlijk. Maar ik kies toch zeker voor de zonvakantie.Ik ben wel echt  mooi weer mens en een zonaanbidder. Al lig ik als ik op reis ben niet veel in de zon aan een zwembad of op het strand. Ik hou van de warmte en ik hou van de landen die daarbij horen. Van Spanje, Italie en Griekenland tot aan Myanmar, Vietnam en Indonesie naar Mexico of Guatemala. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Daarom ga ik deze herfst alweer op reis, dit  keer naar Zuid Afrika en staat er voor januari een trip gepland naar India!!

 • 2 Vakantie aan de kust of in het binnenland?

Ik vind beide super. Aan de kust heb je andere plaatsen te bezoeken zoals de Zand Duinen bij Mui Ne of de Baai van  Ha Long in Vietnam of een heerlijk eiland voor de kust van Cambodja zoals Koh Rong Samloem. Of wat denk je van duiken in de Fillippijnen, Malapascua of bij Moalboal. Dat is zeker iets wat je eens moet ervaren in  je leven! 

Maar het binnenland….de schoonheid van de jungle van het Gunung Leuser Park op Sumatra en dan de Orang Oetan zien is iets wat iedereen eens moet meemaken. Of canyoning door de jungle bij Dalat in Vietnam dat is toch super!! De eeuwenoude rijstterrassen van Banaue in de Fillipijnen is iets wat je moet hebben aanschouwd, wat een gebied. Om dan te bedenken dat er al eeuwen gewerkt wordt op die terrassen zoals ze dat nu nog steeds doen dat is toch wonderbaarlijk!

Mijn 15 Reisdilemma's

Eeuwenoude rijstterrassen bij Banaue, de Fillipijnen

 • 3 Europees eten of Aziatisch eten?

Ik hou van eten, ik hou van goed eten. Ik hou van gezond eten maar soms ook ongezond eten. Ik moet zeggen dat ik zelf veelal Aziatisch kook. Ik vind dit heerlijk maar ook erg makkelijk om te maken. Veelal wokken en dus weinig afwas. Ik ben alleen en hoef dus vaak maar kleine porties te maken. Dan is Aziatisch eten super handig zoals pasta, noodles en rijst. Europees eten vind ik ook heerlijk, ik maak het zelf alleen niet zo vaak.

 • 4 Weg met vriendinnen of weg met partner?

Weg met een ieder die met mij mee wil. Omdat ik alleen ben komt het toch vaak op alleen reizen uit al heb ik de laatste jaren ook wel reizen met vriendinnen of familie gemaakt. Toen ik uiteindelijk langer ging reizen, een keer 2 en een keer 3 maand, is het toch fijner en makkelijker om alleen te reizen. Je kan gaan en staan waar je wil. Geld uitgeven aan de dingen die ik belangrijk vind en dat is niet altijd een duur hotel. Omdat ik kan omdraaien waar ik dat wil of veranderen van route.

Zo ben ik uiteindelijk in mijn laatste reis van 3 maanden toch ook nog 2 weken in de Fillipijnen geweest. Op een avond in Kuala Lumpur (Maleisie) dacht ik, nadat ik uit de jungle van de Taman Negara terugkwam, wat ga ik doen? Ik heb toen online een ticket gekocht naar het eiland van Bohol van de Fillipijnen. En de volgende ochtend zat ik in het vliegtuig. Ik vind het ideaal.

 • 5 Actieve vakantie of luiervakantie?

Ik ben wel van de actieve vakanties. Als ik een dag luier dan vind ik dat meer dan genoeg.Soms ben je het echt even nodig, helemaal prima. Dat  mag ook soms maar verder ben ik op die plek omdat ik die wilde zien en wil ik heel graag zien wat een stad of dorp juist zo mooi en aantrekkelijk maakt.  Ik vind het super om dat te doen met een fiets. Ik heb al in veel landen rondgefietst en dat is heerlijk. Je bent snel een paar straten verder maar kan ook makkelijk afstappen om de plek beter te bekijken. Ik heb in Azie; Vietnam, Laos, Myanmar en Maleisie veel gefietst maar ook in Marokko zijn we door de stad Marrakech gefietst of in Italie in de tuinen van Caserta.

Mijn 15 Reisdilemma'sFietsen langs de oude stadsmuur van Marrakech

 • 6 Azië of Afrika?

Ik ben echte een Azië ganger. Ik heb in de afgelopen 2 jaar ruim een half jaar doorgebracht in dit continent. Ik vind het super!! Ik ben er nog lang niet uitgekeken. Ik vind ook wel dat ik naar andere continenten moet gaan maar toch boek ik weer een reis naar Azie.

Maar over een maand ga ik toch naar Zuid Afrika, mijn moeder is daar voor 3 maanden om vrijwilligerswerk te doen en dus heb ik gezegd dat ik haar ga opzoeken. Ik heb er gelijk een rondreisje van gemaakt. Ik ga nl 3 weken en begin in Kaapstad en reis naar Johannesburg en ondertussen kom ik bij mijn moeder op visite 🙂

 • 7 Barcelona of Rome?

Ik ben in beide  steden geweest en ik vind ze ook beide super. Aangezien ik dan in Barcelona nog maar 1 keer ben geweest en Rome vorig jaar voor de tweede keer was, kies ik voor Barcelona. Ik heb een soort van regel dat ik niet een tweede keer ergens naartoe ga. Ik ben voor een tweede keer naar Rome gegaan omdat ik vanuit Napels de sneltrein kon pakken en er dan vrij snel was. Erg leuk dagtripje!!

 • 8 3 weken kamperen of 1 week luxe hotel?

Dan maar 3 weken kamperen alhoewel ik een week luxe ook wel fijn vind. Als ik reis in Azië wissel ik af van goedkoop guesthouse naar een duurder hotel of Spa & Resort. Ik vind het heerlijk om tussen de backpackers te reizen. Je hebt snel contact met medereizigers en hoort tips waar je erg veel aan hebt. Daarnaast even weer een luxer hotel en aan het zwembad een ochtend tot rust komen vind ik heerlijk!!

Mijn 15 Reisdilemma'sSlapen in het Gunung Leuser Park bij Bukit Lawang, Sumatra

 • 9 Citytrip of natuurvakantie?

Ook hier kan ik geen keuze in maken. Ik vind een stad voor een paar dagen super. Die heeft veel te bieden en je kan er shoppen, cultuur opsnuiven en heerlijk eten maar de natuur…daar kan ik weken zijn. Elk land heeft daarin zijn charme, de jungle, de woestijn, de bergen en wat al niet meer. Daar moet je toch naartoe??

 • 10 Wereldreis of de wereld zien in meerdere keren?

Ik ben met een wereldreis bezig. Al doe ik hem in stukjes van 1, 2 of 3 maand per keer. Ik  moet werken, ik moet geld verdienen en ik heb al teveel hier opgebouwd om dat achter te laten. Ik probeer zoveel mogelijk te doen in stukjes die goed te doen zijn met een vaste baan en een eigen huis 🙂 Tot nu toe gaat het lekker! Iedereen noemt mij reiziger en vraagt mij waar ik nu weer naartoe ga dus volgens mij lukt het mij goed 🙂

 • 11 Nooit meer reizen of nooit meer je vrienden zien?

Al reizend maak je vrienden…… 🙂

 • 12 Weg met de auto of weg met het vliegtuig?

Het vliegtuig….al wil ik ook nog een keer richting China met de Trans Mongolie Express dus die keer mag het vliegtuig even achterwege blijven en pak ik de trein. Ook in Azië zelf heb ik veel vluchten gemaakt om van het ene land naar het andere te komen, of van eiland naar vaste land. Ik zou niet meer zonder vliegtuigen kunnen.

 • 13 Backpacken of cruisen?

Dan ga ik toch echt voor het backpacken. Een luxe cruise zou best een keer lekker zijn. Ik denk na over een Nijlcruise. Niet midden op zee maar elke dag even aan wal en op ontdekking uit of een duik maken. Daarna gewoon maar weer lekker tussen het gewone volk en zelf ervaren wat er te ontdekken valt. Niet alles moet op een serveerplaatje aangereikt worden.

Mijn 15 Reisdilemma'sIpoh, Maleisie. Onderweg met de trein naar Kuala Lumpur

 • 14 Alles regelen of op de bonnefooi?

Op de bonnefooi dus!  Lonely Planet mee en gaan!!

 • 15 Roadtrip of op één plek blijven?

Roadtrip!!

Share
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge