Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

In een heel aantal landen op deze wereldbol heersen bepaalde nare ziektes. Gelukkig in heel veel landen ook niet 🙂 We hebben natuurlijk allemaal onze inentingen gehad als baby en die zullen je goed beschermen tegen ziektes in je thuisland en een aantal in de rest van de wereld.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Lees ook: Veel voorkomende vaccinaties en de ziektes

If you want to read this post in English, click here

Advies van Travel Clinic


Als je op reis gaat zul je andere ziektes tegen gaan komen. Om je daartegen te beschermen kun je allerlei verschillende inentingen halen. Je kunt je makkelijk laten voorlichten bij een travel clinic. Ik zoek het ook vaak even uit op internet zodat ik weet waar ik aan toe ben en heel gericht kan zeggen wat ik nodig ben op het moment dat ik een afspraak maak. Het deel voorlichting wordt mij dan vaak ook niet in rekening gebracht. En als je langer wil gaan reizen helpen natuurlijk alle kleine beetjes die je kan besparen.

Wel of niet inenten


Ook kun je afwegingen maken om bepaalde inentingen niet te nemen. Dat kun je om het kostenplaatje achterwege laten wat uiteraard een hele slechte reden is. Je kunt het ook overwegen omdat je niet allerlei stoffen in je lichaam wil hebben die er eigenlijk niet in horen en misschien ook helemaal niet nodig zijn.

Om die reden heb ik de hondsdolheid (Rabies) vaccinatie niet genomen. In eerste instantie was er wereldwijd een probleem om dat vaccin te leveren en werd me verteld dat het ook achteraf toegediend kon worden.


Ik hou erg van dieren. Ik aai ook vaak wel dieren ook als ik op reis ben, al ben ik er dan wel iets voorzichtiger mee. Maar de optie, mocht het dan toch mis gaan, om de de prik achteraf halen en dan ook nog goed beschermd worden tegen hondsdolheid heeft mij over de streep gehaald om hem dus niet bij voorbaat te nemen.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Doemscenario

Als je dan toch in doemscenario’s wil denken zou je kunnen bedenken dat je dan in een verafgelegen gebied zit en niet binnen een bepaalde tijd bij een arts of ziekenhuis kan zijn die je de prik toe kan dienen. Dat zou inderdaad een reden kunnen zijn om je wel te laten inenten. Ik heb tot nu toe altijd nog geluk en met mij is het nog altijd goed gegaan. Ben je wel een pechvogel en zie je het dan dus net wel bij jou gebeuren dan kan ik me voorstellen dat je er wel voor kiest om die vaccinatie te nemen.

Ebola

Naast de meestvoorkomende ziektes waar vaccinaties voor zijn ontwikkeld heb je natuurlijk ook een aantal enge ziekten waar je niet tegen gevaccineerd kan worden en waarvoor je altijd goed moet oppassen. Denk aan de recente uitbraak van Ebola in een deel van Afrika. Toen die uitbraak heerste ben ik in Zuid Afrika geweest. Als ik dat vertelde waren er veel mensen die dachten dat ik dan kans had om met die ziekte in aanraking te komen. Maar als je dan kijkt naar het centrale deel van Afrika en de afstand naar Zuid Afrika…dan zaten we in Spanje dichterbij en zelfs nog onderin Frankrijk. Soms lijkt het vanuit de positie waaruit je kijkt toch anders. Ik zou uiteraard niet naar het centrale deel zijn gegaan en had dan mijn reis wel geannuleerd.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Aids

Aids is een ongeneselijke en zeer besmettelijke ziekte waartegen je niet ingeent kan worden. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de kans te verkleinen dat je er ooit mee in aanraking komt. Drugsgebruikers, prostitues en mannen in de homoseksuele wereld hebben meer kans om in aanraking te komen met deze ziekte. De enige manier om de ziekte uit te roeien is massaal, langdurig en zorgvuldig condoomgebruik. Op die manier wordt het aantal besmettingen zo laag dat de epidimie uitwoedt. Zorg dus dat je altijd veilig vrijt zowel thuis en waneer je op reis bent natuurlijk.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Handen-gel

Wat ik op reis altijd wel wat meer doe dan thuis is mijn handen wassen. Voordat ik wat ga eten, als ik iets vastgepakt hebt wat vies is of als ik dan in mijn gezicht ga wrijven. Ik heb altijd wel natte doekjes bij mij en een flesje handen-gel. Toch moet ik bekennen dat ik het weinig gebruik als ik het soms vergelijk met anderen. Na een toiletbezoek en voor het eten was ik uiteraard mijn handen maar voor de rest van de dag red ik me vaak wel. Als er iets gebeurt is het natuurlijk wel fijn dat ik iets of mijzelf schoon kan maken. Dat is de reden dat ik deze items altijd wel bij mij draag op reis.

Wereldkaart


Als je op reis gaat moet je natuurlijk goed kijken wat er in die werelddelen aan ziektebeelden zijn en waarvoor je ingeent kan worden en waarvoor je op moet passen. Er zijn mooie wereldplaatjes met gebieden waar bepaalde ziektes heersen gemaakt, zo heb je snel en makkelijk overzicht.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Het gele boekje

Ik heb een boekje waarin alle vaccinaties worden bijgehouden. Dit is een boekje wat ik altijd bij mij heb als ik op reis ga. Mocht er dan iets gebeuren onderweg dan kunnen artsen zien waarvoor ik wel of niet ben ingeent. Ik zou de namen zelf niet weten of de vertaling ervan al helemaal niet. De Latijnse naam staat in het boekje en die zijn universeel. Het is dus raadzaam om zo’n boekje bij je te houden en deze natuurlijk ook up to date te houden bij nieuwe vaccinaties of evt andere aandoeningen.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Stel dat je een allergie hebt voor een bepaald iets waar een arts van op de hoogte zou moeten zijn mocht je in het ziekenhuis belanden. Zijn er medicijnen die je gebruikt wat van belang is om te vermelden aan een arts? Dan lijkt het mij goed om dit ook in dit boekje te vermelden. Stel dat je het zelf niet meer kan vertellen en de artsen in een vreemd land vinden wel je boekje en kunnen daaruit opmaken wat misschien je probleem is, of wat zij juist niet moeten gebruiken om problemen te voorkomen. Het zou zomaar je leven kunnen redden.

Medicijnen mee op reis


Voor sommige medicijnen moet je een engelstalige verklaring hebben. Dit zijn dan de medicijnen waar middelen inzitten die onder de Opiumwet vallen. Deze mogen niet zomaar meegenomen worden naar een ander land. Het gaat dan om ‘drugs’, de zogenaamde opiaten. Deze zitten in bijv kalmeringsmiddelen als valium en seresta, of middelen voor de behandeling van ADHD. Deze verklaring is om aan te tonen dat je ze daadwerkelijk zelf gebruikt en niet meeneemt om te verkopen. Dit formulier is te downloaden op het internet, je dokter moet uiteraard een handtekening zetten. Daarna stuur je de verklaring op naar de juiste instantie, voor Nederlands zit die in Den Haag. Houdt er rekening mee dat de aanvraag zeker 4 weken kan duren.

Steriele injectienaald

Het is natuurlijk goed om te overwegen om een injectienaald mee te nemen als je naar een derde wereld land reist. Als je in het ziekenhuis terecht komt dan kun je deze afgeven en kunnen zij deze gebruiken en hergebruiken voor jou. Ik weet dat mijn vader ook altijd een steriele naald  bij zich heeft als hij reist.

Uiteraard kun je een aantal andere medicijnen uit voorzorg meenemen voor het geval je ziek wordt. Dit heeft alles te maken met het land waar je naartoe reist.

Ik wil toch het advies geven om geen enkel risico te nemen als je op reis bent. De dagen zijn kostbaar en die wil je in goede gezondheid en ten volste kunnen benutten.

Als je ergens op wil bezuinigen….laat het dan nooit op je gezondheid zijn.

Neem jij de aanbevolen vaccinaties?

Share
Tags:
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge