Negatief Reisadvies voor Kasjmir, India

Toen ik uitgenodigd werd om naar Kasjmir te komen in India heb ik er geen moment over nagedacht om het reisadvies te bekijken laat staan dat ik erbij nagedacht had dat het een negatief reisadvies zou zijn. Ik werd uitgenodigd door Latif van mijn lokale reisbureau in Delhi om bij hem thuis een Moslim Festival bij te wonen. Natuurlijk kom ik!! Dit soort uitnodigingen sla ik niet af.

Ik reisde dit keer samen met mijn vader en hij had het wel nagekeken, vertelde toen we al in Srinagar waren. De plaats waar we zouden verblijven de eerste 5 dagen van onze reis. Hij vertelde dat er op de site van de overheid had gestaan dat je alleen naar Kasjmir moest gaan voor zaken en dat het dus afgeraden werd om er voor vakantiedoeleinden naar toe gaan. Hmm.. een negatief reisadvies dus.

 Do you want to read this blog in English? Click here

We merkten ook zeker wel dat het niet helemaal rustig was. Niet dat er onregelmatigheden waren maar de beveiliging van politie en leger was zo enorm aanwezig. Dit begon al bij het vliegveld waar we niet 1 of 2 keer gecontroleerd werden maar op elke hoek bij wijze van spreken. Tas controle na tas controle en dan nog een keer je pas met je ticket…het ging maar door.

Buiten stond er om de 50 meter een bewapende militair. Dit werd na een paar kilometer minder maar overal op straat zagen we politieposten en legerposten die achter zandzakken stonden en ik zag overal bepantserde voertuigen staan.

Police or Army Post / Negatief Reisadvies

De neef van Latif vertelde graag over de situatie. Graag? Ja…hij was er nogal geirriteerd over en wilde graag zijn verhaal kwijt. Zij waren bezet door India. Ze waren onafhankelijk maar Pakistan had hen een tijd gedomineerd en nu, na de laatste oorlog/onrust was India het land dat de overhand had en de provincie eigen had gemaakt. Dit was al een heel aantal jaren zo maar ze gaven niet op. Ze wilden niet bij India horen. Pakistan wilde Kasjmir en Jammu hebben voor het vruchtbare land..niet voor de mensen. Het had veel mensenlevens gekost maar daar gaf India niks om vertelde de neef van Latif.  Ook nu werd er niet veel geïnvesteerd in de mens maar wel in de industrie om het land uit te buiten, om de vruchtbaarheid en de mineralen van het land.

Checkpoint Stad / Negatief Reisadvies

In de volgende dagen hebben wij geen enkele last van deze onrust gehad. Overal zagen we nederzettingen waar de politie / het leger woont. Zij zitten achter prikkeldraad en in afgesloten terreinen. Zij moeten zichzelf beschermen tegen de bevolking, de bevolking die hen hier niet wil hebben. Ik heb weinig tot geen interactie gezien tussen het volk en het leger of de politie. Dit vanuit beide kanten gezien.

Checkpoint Temple / Negatief ReisadviesDe controle op weg naar Shankaracharya

Toen we de berg opgingen om de tempel Shankaracharya te bekijken mochten we alleen foto’s maken halverwege de berg op speciale uitkijkpunten. Eenmaal boven, toen we een totaal beeld hadden over Srinagar mochten we geen foto’s maken. Je had dan ook een legerplaats in beeld en een militair vliegveld. Deze info willen ze niet online om eventuele aanvallen makkelijker te maken. Om alleen al de berg op te willen kregen we verschillende controles en toen ik helemaal naar boven ging mocht ik mijn camera en telefoon niet eens mee nemen om echt uit te sluiten dat er geen foto’s gemaakt zouden worden.

Feiten over Kasjmir en Jammu

Toen in 1947 India onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk werd besloten dat daar waar het overgrote deel van de bevolking Hindoe is het land India werd en daar waar het overgrote deel Moslim is het land Pakistan werd. De provincies Kasjmir en Jammu werden door de Hindoeïstische Maharadja Hari Singh bestuurd en hij wilde zo lang mogelijk onafhankelijk blijven om zodoende ook een zo goed mogelijk bod van India te krijgen. In 1947 viel Pakistan Kasjmir en Jammu binnen en begon de lange strijd. De Maharadja vroeg India om hulp en daarbij heeft hij een verdrag ondertekend waardoor Kasjmir en Jammu onder India kwamen te vallen. In de jaren die volgen zijn er verschillende gevechten/oorlogen geweest. De laatste startte in 1999 en vanaf  2002 is er een totale wapenstilstand. Maar het is dus een patstelling. Er is geen vrede over de situatie, niet vanuit Pakistan…niet vanuit India…en niet vanuit de bevolking.

Was het veilig om hier te reizen?

Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld. Ik heb mij niet bemoeid met de situatie en heb mij gedragen als een toerist, die ik ook ben. Ik heb mij netjes aan de controles gehouden en hen in mijn tas laten kijken, mijn paspoort telkens bij mij gehad en geen vreemde dingen gedaan of gezegd die verkeerd opgevat kunnen worden.
Ik denk dat als je zo door deze provincie reist het geen enkel probleem is. Er kan onrust ontstaan, dat is natuurlijk zo. Als je zoiets proeft in het straatbeeld moet je uiteraard gelijk vertrekken, terug naar het hotel. Als de onregelmatigheden aanhouden moet je gewoon weggaan als dit mogelijk is. De meeste toeristen die ik zag waren Indiase toeristen. Dit zegt niks over het gebied want overal in India zijn dit de meeste toeristen die je ziet. Tenzij je bij de Taj Mahal of een andere grote trekpleister bent waar je toch wel iets meer westerse mensen ziet.
Sikh Army Man / Negatief Reisadvies
Ga ik nog een keer naar Kashmir?

Ik ben zeker wel van plan om nog een keer terug te gaan. Ik wil nog graag een meerdaagse hike gaan doen in de bergen bij de Thajiwas Gletsjer. De omgeving is echt geweldig, de natuur is bijzonder mooi!! Deze hikes worden aangeboden en ik heb er veel goeds over gehoord dus ja…ondanks het negatieve reisadvies ga ik zeker nog een keer terug!!
Gulmarg / negatief reisadvies
13 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge