Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee – 11km

Het gebied Schokland, wat een voormalig eiland in de Zuiderzee was, is echt geweldig om eens een mooie wandeling te maken. Ik was er nog nooit geweest en eerlijk gezegd had ik me nog nooit zo verdiept in de achtergrond…in de eeuwenoude geschiedenis eigenlijk!!

Toen ik het boekje “De mooiste Eilandwandelingen van Nederland” kreeg van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig zocht ik deze als eerste uit. Meer omdat het voor mij wat dichterbij lag. En ik hoor je denken…Schokland is helemaal geen eiland meer. Nee dat klopt. Er staan ook een paar wandelingen in die niet meer eiland zijn maar nog wel veel laten zien van die historie.

Schokland

Een voormalig eiland in de Zuiderzee

Nederland

Mijn wandeling begon op de parkeerplaats bij Middelbuurt op Schokland, waar de oude kerk staat maar ook het museum is. Ik ben niet in het museum geweest. Ik was er namelijk op de dagen dat er de Scandinavië Markt was. Het was er gezellig druk en je kunt er super mooie producten kopen van kleding naar interieur artikelen. En er worden ook voorstellingen en lezingen gegeven.

Schokland Voormalig Eiland van de Zuiderzee

Mijn wandeling begon dus bij de kerk en het museum Schokland maar ik liep gelijk in tegenovergestelde richting weg van de terp Middelbuurt en liep op een fietspad langs een bomenhaag de omgeving in. Het was nog een beetje fris en de wind werd gelukkig een beetje tegengehouden door de bomen. Het kan er natuurlijk flink waaien in de polder. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je gaat wandelen. Een capuchon zoals mijn moeder, die ook meeliep, op had is geen overbodige luxe 🙂

Je loopt langs op de rand van wat ooit de kust van het voormalig eiland in de Zuiderzee was. De contouren van het eiland zijn op deze manier goed te zien.

Sinds 1995 besloot UNESCO om dit unieke stukje Nederland de status te geven van Werelderfgoed. Waarom? Bij Schokland is een unieke combinatie te vinden van eeuwenoude historie en natuur. Er zijn sporen gevonden van menselijke bewoning die dateren van 10.000 jaar terug. Door de natte/vochtige bodem is dit gebied rijk aan archeologische bodemschatten. In de bodem zijn aardewerk en gereedschap uit de prehistorie gevonden. Ook complete graven, resten van huizen, kerkresten en dijksystemen. Dit allemaal gaf een goed beeld van hoe men hier al eeuwen geleefd heeft. Ook vond men er een stuk kaak van een sabeltandtijger... Ongelooflijk!! Wat een enorm beest was dat! Deze kaak werd getoond in de kerk op de terp Schokland.

Al snel kom je langs borden die je vertellen wat er in de omgeving allemaal heeft geleefd en hoe. Maar ook hoe het er misschien in de verre toekomst uit gaat zien met verschillende scenario’s. Erg leuk en zeker erg leerzaam voor kinderen.

Archeo Routes Schokland – Kids

Voormalig Eiland in de Zuiderzee

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Deze Archeoroutes (prehistorie en geschiedenis) voor kinderen zijn te vinden op de site van flevo-landschap. Ik kan op de site geen afstanden van deze routes vinden. Ik schat ze tussen de 4-6 km.

Bij dit punt lieten ze zien hoe diep het grondwater op dit moment is. Ook was er het informatiebord wat uitlegde hoe men de grond nu vochtig houdt zodat dit historisch rijke deel van Nederland blijft bestaan en niet verder weg zakt door droogte.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Voormalig eiland in de Zuiderzee

Dus was er een haven…

De haven van Oud Emmeloord

Verder lopend komen we op een verharde weg en aan de overkant zien we al een huis staan in het groen. Het fietspad loopt er recht naartoe maar wij mogen het groen in. En zodoende krijgen wij dit mooie uitzicht!! De woning die je ziet is de lichtwachterswoning van Oud Emmeloord.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee
Het huis wat je rechts ziet staan is de voormalige lichtwachterswoning. En het kunstwerk wat je links ziet staan is het Binnenvaart Monument.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee
Hier zie je rechts in beeld de ijsbrekers voor de haven staan. De houten stellages. Als het water in de winter ijzig werd en de golven het tegen de haven aan lieten beuken braken zij de grote stukken ijs zodat de haven niet te erg beschadigd werd.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

De lichtwachterswoning lijkt soms wel open te zijn. Een bordje wees ons de tuin in naar de voordeur. Naar binnen kijkend zien we dat het leeg lijkt te staan. We hebben hier even een stop gedaan en wat gegeten. We stonden hier iets uit de wind nl. 🙂

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee
Kunstwerk in de tuin van de lichtwachterswoning. Op de achtergrond zie je de ingang van de oude haven in het water.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee
Wist je dat de lichtwachterswoning op 67 palen staat die 8 meter diep in de grond geslagen zijn? Het is natuurlijk haast niet te doen, bouwen op dit soort grond. Het werd gebouwd door een aannemer uit Zwolle en in 1901 werd dit huis opgeleverd. De vuurtoren die ernaast staat is een replica die er in 2007 werd geplaatst.

Naast de lichtwachterswoning is een herdenkingsteken voor de begraafplaats die hier ooit was. Er staan namen op van mensen die hier ooit woonden. Deze zijn, toen Schokland en de omgeving in 1859 werd ontruimd, vertrokken naar verschillende delen in Nederland. Mijn moeder herkende een naam van iemand die bij ons in de omgeving was komen wonen.

Oud Emmeloord

Voormalig eiland in de Zuiderzee

Lichtwachterswoning en misthoornhuisje

De lichttoren staat naast de woning zoals je op de foto boven kan zien. Verder lopend komen we langs het gebouwtje waar de misthoorn stond. Kijk op de foto eens naar het dak van de woning. Na de ontruiming eind 1800 bleef deze haven in gebruik als vluchthaven.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee
Vroeger stond op het dak een misthoorn met de opening naar het zuidwesten gericht. Om de zoveel tijd gaf deze, bij slecht weer, een lage toon af zodat schepen wisten waar het eiland lag.

Hierna lopen we weer de vlakte op. Het weer werd beter nu en de zon kwam zo nu en dan door de wolken. En dat was voor de temperatuur wel heel fijn!!

Hierna liepen we langs het oude eiland, dus op het nieuwe, lager gelegen polderland. Het verste punt aan de ene kant hadden we nu gehad en we waren alweer onderweg terug naar Middelbuurt.  Eerst bracht een lang fietspad ons naar een bos en daar liepen we over een mooi bospad en een stuk langs de weilanden.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Gesteentetuin – Schokland

Naast het voormalig eiland in de Zuiderzee

Via het bos kwamen we uit bij de gesteentetuin. Hier liggen veel grote stenen die door de IJstijd in Nederland zijn gekomen en blijven liggen. Ook lees ik nu dat het bos waardoor we liepen, waarin ook deze tuin ligt, geplant is omdat de grond ongeschikt was voor landbouw. Waarom? Door de IJstijd is de ondergrond van keileem, een mix van klei, leem, zand, grint en grote keien. En keileem laat bijna geen water door.

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Hierna lopen we nog een stukje door het bos en langs het eiland, hierna gaan we terug naar de provinciale weg waaraan ook de ingang van de terp Middelbuurt ligt en waar ons beginpunt was. We steken de weg over en lopen door een laag gelegen bosperceel richting de oude kerk ruïne op het verste punt van onze wandeling de andere kant op.

In het bos komen we nog wat mooie kleuren tegen!!

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee

Een lang pad, wat ons ook zicht geeft op de terp Middelbuurt leidt ons naar een plek waar vroeger een vuurtoren heeft gestaan. Nu zie je het fundament daar nog van liggen. Even verderop, op een verhoging, zien we de overblijfselen van een oude kerk. De oude kerk van Ens, in 2002 werd deze ruïne opnieuw gerestaureerd zodat het fundament bestaan zou blijven. In 2003 zijn de beenderen die gevonden werden opnieuw begraven in een nieuw aangelegde grafkelder onder de kerk. Als herdenking werd een gedenksteen onthuld wat in het hart van de kerk werd gelegd.

Kerk Ruïne van Ens

Schokland

Voormalig eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Verder lopend terug naar de terp Middelbuurt komen we eerst nog langs een huisje. Dit huisje dient als voorbeeld voor de vele huizen die hier vroeger stonden. Waar de families in woonden op dit stukje land, waar het eigenlijk moeilijk leven was.

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Huisje De Zuidert in zicht

— Schokland —

Bij het voormalig eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee
En de waterput die bij het huisje De Zuidert staat.

We liepen over de terp van dit huisje en aan de achterkant via een smal pad naar beneden. Dit pad loopt door een mooi natuurgebied. Het is zeer waterrijk en er leven enorm veel vogels. Het is nog broedseizoen en de kieviet was erg druk met het verdedigen van zijn/haar nest.

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee
De kieviet die zijn nest heftig aan het verdedigen was.

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee
Kerk en kerktoren van Middelbuurt in beeld. En op de voorgrond die kieviet weer 🙂

Doorlopend loop je zo de terp Middelbuurt weer op waar ook het museum Schokland zit en de mooie kerk staat wat zeker een bezoek waard is. Het was er druk op het moment van ons bezoek door de Scandinavië markt.

Kerk op de terp Middelbuurt

Een voormalig eiland in de Zuiderzee

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Een kort bezoek aan de kerk leerde mij wel dat hier ooit een stuk kaak van een sabeltandtijger gevonden is. En wat was dit een ongelooflijk grote kat!! Ook een vreemd soort varaan-achtige (nothosaurus) zwom hier ooit en wat dacht je van een enorme bosolifant? Heel interessant om dus even te bekijken!

Schokland Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Bij eeuwenoude historie horen ook dieren uit de prehistorie!!

Achtergrond en historie Schokland

Een voormalig Eiland in de Zuiderzee

Sinds 1995 besloot UNESCO om dit unieke stukje Nederland de status te geven van Werelderfgoed. Waarom? Bij Schokland is een unieke combinatie te vinden van eeuwenoude historie en natuur. Er zijn sporen gevonden van menselijke bewoning die dateren van 10.000 jaar terug. Door de natte/vochtige bodem is dit gebied rijk aan archeologische bodemschatten. In de bodem zijn aardewerk en gereedschap uit de prehistorie gevonden. Ook complete graven, resten van huizen, kerkresten en dijksystemen. Dit allemaal gaf een heel goed beeld van hoe men hier al eeuwen geleefd heeft.

Gegarandeerd Onregelmatig

De Mooiste Eilandwandelingen van Nederland

Zoals ik eerder al benoemde kreeg ik het boekje De Mooiste Eilandwandelingen in Nederland van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en daaruit komt deze prachtige wandeling door dit unieke stukje Nederland. Wil je deze wandeling ook lopen? Kijk dan even op de site van Gegarandeerd Onregelmatig.

Ook kun je regelmatig met de uitgever mee lopen als ze weer een wandeling nakijken of alles nog klopt. Doe je dit dan kun je later rekenen op dat boekje van hen in de bus.. Hoe leuk is dat?

Schokland, voormalig eiland in de zuiderzee

Benieuwd naar andere wandelingen die ik deed in Nederland of daarbuiten?

Lees ook eens Landgoederenroute Dalfsen – Vechtdal Overijssel

Of wat dacht je van het Kleurrijke Trinidad in Cuba?

Ken je de NS routes al? Ik liep er 1 in de Kennemerduinen.

Ook liep ik vorig jaar de Camino Frances, de bekende pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Spanje!! Lees mijn laatste deel hier

Ook beklom ik de Thajiwas Gletsjer in Kashmir, staat van India

Hou jij ook van meerdaagse wandeluitdagingen? Deze is in NL

Wandelen op de Wadden – Streekpad Waddenwandelen – 4 Etappes Rondje Texel – 76 km

Ik hoop dat jij net zo geniet van deze wereld dan ik.

5 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *