Sporten terwijl je de Wereld over Reist

Als je wil sporten terwijl je reist kan dat soms een beetje lastig zijn.

Op reis heb je uiteraard een ander dagritme en dagindeling. Ik onderneem veel uitstapjes en trips, die dagen zijn dan ook zo voorbij. In de avond schrijf ik veel om niks van de dag te vergeten en dan is er natuurlijk nog het internet, de sociale media en het thuisfront wat je op de hoogte wil houden. De avond is dan ook altijd zo voorbij!

If you want to read this blog in English, click here

Sporten terwijl je de wereld over reist

Er zijn dagen dat je haast geen beweging krijgt. Zoals de reisdagen, de hele dag in de bus, auto of vliegtuig. Om toch aan je beweging te komen en om je conditie en kracht een beetje op peil houden moet je toch zorgen dat je zo nu en dan sport.

Sporten terwijl je de wereld over reistJardin Sant Clotilde – Lloret de Mar, Spanje

Als ik langer reis neem ik altijd wat kleding en attributen mee om mee te sporten.

Hoeveel kleding neem ik mee?

Een sportbroek

Dit is wel zo fijn om je lekker in te bewegen. Vaak reis ik in de warmere landen en is een korte broek dus voldoende. Een sportshirt is natuurlijk ook fijn omdat deze wat beter het vocht/zweet afvoeren en de stof wat meer ademt. Ik vind het broekje meer van belang dan een bepaald shirt.

Goede sportschoenen

Deze gebruik ik natuurlijk niet alleen om te sporten maar ook voor andere sportieve trips.

Ik heb ook altijd een sportjack bij mij. Handig voor na het trainen als je afkoelt maar ook op dagtrips heb ik die altijd in mijn tas zitten.

Welke attributen zijn dan handig?

Ik heb zelf altijd een rubber band bij mij. Deze kun je makkelijk te gebruiken voor krachtoefeningen. Hier heb je geen extra attributen voor nodig. Als je deze band bevestigd aan de deurknop of een kledinghaak in je hotelkamer kun je heel veel oefeningen doen. In de backpack neemt deze band weinig ruimte in beslag.

Sporten terwijl je de wereld over reist

Sporten terwijl je de wereld over reist

Er zijn steeds meer simpele sport attributen te koop. Zelf heb ik er een aantal in mijn sportruimte thuis. Je kunt er heel veel oefeningen mee doen, wees er creatief mee. Zoek op het internet naar oefeningen en trainingen. Er zijn honderden filmpjes op YouTube te vinden die je kunnen helpen bij het vinden van de voor jou geschikte oefeningen.

TRX band

Daarnaast hoorde ik laatst van een medeblogger dat hij de TRX band bij zich had. Als je lang reist of zelfs geen huis meer hebt is het een ideaal ding. Ik heb hem thuis hangen en doe er veel mee. Met deze TRX band heb je veel mogelijkheden en wat er super aan is, je kunt de moeilijkheidsgraad makkelijk opschroeven. De TRX kun je handig bevestigen aan een deur in je hotelkamer waarna je uit legio oefeningen kunt kiezen. Hij neemt wel net iets meer ruimte in beslag maar als je longterm reist lijkt mij deze echt wel de moeite waard om een plekje te geven in je backpack.

Yoga mat

Een dun yogamatje is iets om te overwegen. Ik heb het nooit bij mij omdat ik wel op een handdoek of een sarong zit of gewoon op de grond. Maar ik ben dan ook niet een echte Yogini. Mocht je wel dagelijks Yoga beoefenen kan ik mij goed voorstellen dat je een matje meeneemt. Deze is op verschillende manieren handig aan je backpack te bevestigen en neemt dus geen ruimte in beslag in je backpack.

Sporten terwijl je de wereld over reist

Zonder attributen

Daarnaast kun je zonder attributen natuurlijk ook op reisdagen wat krachtoefeningen doen. Ik doe vaak in een bus of vliegtuig buikspieroefeningen door mijn benen op te tillen. Hierdoor span je je hele lichaam, door dit een aantal keren een paar minuten te doen heb je best wat inspanning gehad en voel je je lekkerder. Voor de doorbloeding tijdens lange ritten is dit natuurlijk ook erg goed. Net zo als dat je mensen vaak de voeten ziet bewegen 🙂

Ook kun je door je handen tegen elkaar aan te drukken je borst spieren trainen. Andersom, je handen vasthouden en dan uitwaarts trekken geeft ook een goede oefening. Zo zijn er nog vele te bedenken die je zitten op een stoel kan doen en die niet heel erg opvallen door de medepassagiers 🙂

Sporten terwijl je de wereld over reist

Waar kun je sport beoefenen?

Binnen sporten

Op je hotelkamer kun veel je oefeningen doen. Als je in een stad bent waar je nog geen park hebt gezien is dit de plek. De rubber band of TRX is handig te gebruiken in de hotelkamer. Je bevestigt deze handig aan de deur of deurknop en kan beginnen.

Er zijn genoeg hotels die een sportruimte hebben waar je gebruik van kan maken. Veelal verblijf ik in goedkopere hotels en kan ik dus daar geen gebruik van maken 🙂

Ik hou er ook van om wat yoga oefeningen te doen. Je kunt in je hotelkamer heel snel een plekje creëren door een handdoek neer te leggen en daarop je oefeningen doen. Je zou ook op bed kunnen zitten al heb ik de voorkeur aan een hardere ondergrond.

Ik heb mijzelf een doel gesteld om voor het einde van dit jaar een handstand te kunnen.

Niet zomaar een handstand, nee dan wil ik ook zo’n 10 seconden stabiel kunnen blijven staan. Om dit te kunnen moet en wil ik elke dag dus even op mijn handen staan. Tegen een muur of deur van je hotelkamer is dat geen enkel probleem. Er is altijd genoeg ruimte in je hotelkamer om die te doen.

Sporten terwijl je de wereld over reistMaar leuker is dat natuurlijk op het strand of in een park.

Buiten sporten

In Nederland zien we ook steeds meer dat de openbare ruimten gebruikt gaan worden door sporters, veelal rennen en fietsen maar ook steeds meer bootcamps. In Azie en andere werelddelen wordt dat al meer gedaan. In het begin voelde ik mij wel opgelaten om dit in het openbaar te doen maar al snel merk je dat je niet de enige bent. Ook om in contact te komen met andere sporters, lokale mensen of reizigers, is dit een fijne plek om te sporten.

In heel veel parken, en met name in Azie zag ik dat veel, zijn fitness apparaten geplaatst waarop je kunt sporten. Deze worden door de Aziaten erg veel gebruikt. Ook zonder deze apparaten zie je in de ochtend- en avonduren veel mensen gebruik maken van parken om te sporten. Wat je dan ook veel ziet in Azië is Tai Chi en aanverwante sporten. Geweldig om te zien.

Sporten terwijl je de wereld over reist

Sporten terwijl je de wereld over reistHoan Kiem Lake, Hanoi Vietnam.

Het strand is een fijne plek om wat Yoga oefeningen te doen. De ondergrond is zacht op sommige plekken maar kan ook stevig zijn bij de kustlijn. Om mijn handstand te oefenen een zeer geschikte plek. Ook voor andere Yoga poses is het strand een geschikte plek. In de ochtend is het nog rustig op het strand en kun je lekker bezig gaan zonder dat er teveel mensen je vreemd aankijken 🙂

Rennen kan natuurlijk overal. Bij het strand is de boulevard natuurlijk een mooie lange en vaak rechte weg. Als je een doorgaande weg uitzoekt in een stad of plaats kun je makkelijk een paar kilometer rennen. Op internet zijn veel sites te vinden om je afstand te meten voordat je gaat rennen. Daarnaast kan je verschillende apps mee laten draaien zodat je ook kan zien of je de bedachte route en dus afstand aflegt.

Vind je deze tips handig en wil je ze delen?

#SharingIsCaring

Sporten terwijl je de wereld over reist

En als je dan veel probeert te sporten tijdens het reizen kun je daar natuurlijk ook mooie foto’s van maken!! Na een aantal jaren veelvuldig reizen heb ik toch een leuke collectie Yoga Poses!

My Favorite Yoga Pose Pictures from Around the World

Wil je weten waar ik mijn inspiratie vandaan haal? Kijk hier eens: Yoga Inspiratie

Heb jij ook mooie foto’s op super mooie locaties?

Deel ze met mij!!

Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge