Keep Calm And Save Money

Als je veel wil reizen dan moet je ook zorgen dat je geld spaart. Je kunt uiteraard langzaam sparen en 1 keer per jaar of misschien 1 keer per 2 jaar op reis gaan. Ik wilde meer, veel meer dan dat! De laatste twee maanden van 2012 ben ik naar Vietnam, Laos en Cambodja geweest.

Ik vond het super!

Het was mijn eerste solo reis en was er gelijk aan verknocht!

Keep Calm and Save Money

In 2013 heb ik een paar korte stedentrips gemaakt om de rest van dat jaar optimaal te sparen voor mijn tweede soloreis van 3 maanden in het begin van 2014 die mij zou leidden door Myanmar, Thailand,  Maleisië,  De Fillipijnen en Indonesië.

Geweldig!

De kleine trips in 2013 waren telkens 6 dagen. Ik ben 6 dagen in Torremolinos, Spanje geweest. Super 6 dagen in Marrakesh, Marokko doorgebracht! Echt een aanrader! Ik ben 6 dagen op het eiland Ibiza geweest en ik ben nog 6 dagen naar Napels in Italië geweest. Dat waren echt super trips en een hele goede ervaring om te leren plannen en sparen. En ook hoe ik op de maandelijkse en wekelijkse kosten kon besparen om te kunnen doen wat ik het liefst doe.

Dan vraag jij je misschien af hoe ik dit voor elkaar kreeg?

Binnen 1,5 jaar had ik meer dan genoeg gespaard om een half jaar op reis te kunnen.

En….niet onbelangrijk…

mijn bankrekening is niet leeg 🙂

Keep Calm and Save Money

Hou een lijst bij!

  • Weet waar jij je geld uitgeeft

Ik ben begonnen met het opschrijven van alles wat ik kocht. En dan bedoel ik ook alles. Dus van de dagelijkse soep bij je lunch tot dat kauwgommetje wat je zo even bij het tankstation koopt en ga zo maar door. Alleen daardoor begon ik al te besparen.

Weet je waarom?

Sommige dingen wil je niet in een boekje opschrijven omdat ze zo onzinnig zijn. Een kop soep kopen op het werk, elke dag… Je kunt zo makkelijk een doosje cup a soup kopen voor zoveel minder. Ik gebruikte erg veel halve liter flesjes drinken. Ik nam ze overal mee naartoe. Ik begon ze zelfs in huis te drinken. Ik ben daar mee gestopt en koop nu mijn drinken weer groot in en natuurlijk niet de A merken.

Keep Calm and Save Money

  • Eten wat je in je keuken hebt!

Niet alleen eten wat je op het moment lekker vind.

Als je dat doet gebeurt het vaak dat je nog voorraad in je koelkast hebt liggen wat over datum gaat puur omdat je iets ander koos op dat moment. Het is een stuk beter voor je portemonnee om te kiezen uit je voorraad en natuurlijk ook voor het milieu! Uiteindelijk word je ook goed in het mixen van allerlei ingrediënten die nog in je keuken aanwezig zijn tot een goede maaltijd. En als het nu niet helemaal goed bij elkaar past maar los van elkaar toch goed en lekker is dan is dat toch ook niet zo erg?

Ik gebruik de vriezer ook weer meer. Ik ben niet de grootste vleeseter dus vries ik vaak kleine porties is om dit later bij de pasta of de noodles te voegen. Anders eet je gewoon veel meer vlees in één maaltijd terwijl dit niet nodig is. Ik gebruik nu ook gewoon meer groentes om mijn bord toch vol te krijgen. Het is goedkoper en gezonder!

  • Wekelijks je boodschappen doen!

Op die manier kun je je impuls aankopen mijden. Als ik niet dagelijks in de supermarkt kom kan ik ook niet elke keer wat kopen. Ik hoef mijzelf dan niet elke keer te plagen door bepaalde producten niet te mogen kopen van mijzelf die er op dat moment lekker uit zien of wat ik misschien wel wil hebben.

  • Zorgen voor eten tijdens de late diensten.

Dus niet elke keer eten bestellen zoals pizza, patat of van de chinees. Ik werk bij de politie en werk dus regelmatig late diensten. Ik ben er helemaal mee gestopt om te bestellen, ik zorg dat ik altijd noodles of ander makkelijk voor te bereiden warm eten in de keuken heb. Daar kan ik altijd wat gedroogde tomaatjes, feta, olijven of iets dergelijks doorheen doen. Dat volstaat voor een avondmaaltijd voor mij. Dat scheelt toch zo al 3 tot 5 euro per avonddienst.

  • Mezelf de vraag stellen: Ben ik dit echt nodig?

Tijdens het winkelen vraag ik mezelf deze vraag vaak. Wat heb ik nog in huis, hoe vaak ben ik dat nodig of zal ik iets gebruiken? Ik moet toegeven dat ik het vaak niet koop door het antwoord wat ik er op moet geven 🙂

  • Besparen op de maandelijkse kosten!

Ik heb een goedkoper mobiel abonnement genomen. Ik had het abonnement al een tijdje en blijkbaar was hij hoger dan ik eigenlijk nodig was. Ik gebruik mijn telefoon voornamelijk voor het internet en niet zo zeer het bellen en sms’en. En ik heb dit jaar ook gewoon niet een nieuw toestel genomen, zoveel veranderd er nu ook niet meer en ik kan dus zeker nog wel een jaartje door met mijn Samsung Galaxy S2. Hij maakt goede foto’s en doet wat ik er verder mee wil.

Ik ben gestopt om maandelijks aan de sportschool geld uit te geven. Ik heb een zolder nu zo ingericht dat ik daar kan sporten. Ik heb er een matje neergelegd om grond oefeningen te doen. Ik heb een TRX band gekocht, kun je ongelooflijk veel oefeningen mee doen. Daarnaast heb ik een aantal attributen van Marktplaats gehaald voor weinig. Ze zien er goed uit en ik heb er erg weinig voor betaald! De meeste zijn nog zo goed als nieuw en waarschijnlijk impulskopen van die ander geweest :p

Ik heb een aantal leuke app’s van internet gehaald om goede oefeningen te doen, muziekje erbij en een stem die je motiveert om net iets verder en langer door te gaan. Muziekje erbij en lekker bezig zijn! Waarom betalen voor de sportschool en er dan soms een maand niet komen doordat mijn diensten het niet toelaten of ik gewoon geen zin heb!!

  • En als laatste….en waarschijnlijk wel de beste!!!

Ik ben gestopt met roken!!!Dat heb ik als eerste al gedaan in 2008. Ik heb 20 jaar gerookt.. en ook best veel als ik eerlijk ben.De beste manier om geld te besparen was dus deze hobby vaarwel zeggen. Het is uiteraard goed voor je gezondheid dus dubbelop voordeel!

Keep Calm and Save Money

Nu weer sparen voor een grote reis!

En nu ben ik alweer aan het sparen voor mijn 3e grote trip. Ik hoop eind volgend jaar weer op pad te kunnen. Ik heb al allerlei plannen maar die veranderen elke keer dus echt iets uitstippelen gaat nog lang niet gebeuren. Ik kan mijn reislust kwijt in nog wat andere korte trips, dus in tussentijd vermaak ik mij wel 🙂

Helemaal super!!

Wil je deze tips delen met anderen?

 

Wil je meer tips voor tijdens het reizen?

Apps voor op reis – Veilig & Handig

Trekkingstokken: Totall Workout en Veiligheid

Veilig Reizen in The Gambia

Veilig Fietsen in Zweden

Veiligheidsinstructie Vliegtuig: Letten we nog wel op?

Kan ik jou overhalen om geen of tenminste nog maar weinig vlees te kopen?

Flexitariër .. Wetten der natuur doorbreken?

Ik hoop dat jij net zo van deze wereld geniet dan dat ik dat doe!!

Share
2 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge