Traditie: Carbid Schieten, Notter – Nederland

In Nederland kennen we verschillende tradities met oud en nieuw. In het deel van Nederland waar ik woon hoor je de laatste dagen van het jaar veel geknal…en soms daartussen een nog veel hardere knal.Die komt door het carbid schieten. Dat geven enorme knallen en daar doen ze het natuurlijk ook voor!!Carbid Schieten

Deze foto vond ik online 🙂

 Click read the English version Carbid Shooting Tradition

Carbid Schieten: Wat is het precies?

Carbid is een stof wat als het in contact met water komt in werking komt en een stof vrijgeeft, deze heet Ethyn. Vraag me niet precies wat het is maar als het in een grote concentratie is kan het door middel van vuur tot ontploffing worden gebracht.En die vrijgekomen stof gebruiken ze dus met carbid schieten, carbid in een melkbus, wat water erin en afsluiten. Het Ethyn bouwt zich op in de bus en door een klein gaatje in de melkbus zal het tot ontbranding worden gebracht. De deksel zal er dan met grote snelheid afgeschoten worden en dit brengt de grote knal met zich mee!

Carbid Schieten - Notter, Nederland

Carbid Schieten: Wanneer doen ze dat?

Carbid Schieten is echt een traditie die ik ken van oudjaarsdag. Overal in de weilanden staan ze met grote melkbussen of andere bouwwerken ballen en deksels weg te schieten. Muziekje erbij, oliebollen eten en schieten met dat spul!

Carbid Schieten: Is het veilig?

Omdat het er soms erg onbenullig aan toe kan gaan is het een beetje aan banden gelegd. Zo zijn er speciale plekken binnen de gemeente aangegeven waar je met carbid mag schieten. De deksels mag je binnen de bebouwde kom van de gemeente niet gebruiken maar je mag er een voetbal als deksel op doen. Deze schiet ook ver weg maar maakte een iets ander geluid uiteraard.  In de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Hellendoorn vond ik het artikel onder 2:73A Carbidschieten. Lees daar even verder als je er meer over wil weten.

Om er een beetje een beeld bij te krijgen….en geluid… heb ik een kort filmpje gemaakt vanmorgen. Er zijn een paar flinke knallen te horen 🙂

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge