Kookles bij Pickles & Spices Penang – Malaysia

Penang is een klein schiereilandje voor de kust helemaal bovenin Maleisie. Het staat bekend om zijn smeltkroes van verschillende culturen en daarom de diversiteit aan eten en de combinaties daarvan. Welke betere plek kon ik bedenken om een kookles te nemen?

Kookles PenangIf you want to read this blog click here

Wat een geweldige straten!! In het hele centrum zie je geweldige oude gebouwen uit verschillende achtergronden zoals Hindoe, Boedhisme en het Moslim geloof. Geweldige mengelmoes!

Penang

Bij Nazlina nam ik de kookles

Bij Nazlina in Penang nam ik die les. Zij is Maleisische en kookt op een traditionele manier. We begonnen onze les, zoals de meeste kooklessen in Azie, met een rondje over de lokale markt. De markt is gelokaliseerd in een oud gebouw. Nazlina vertelde dat het vroeger een begraafplaats was geweest. Uit het gebouw stak een grote hoge boom. Ze vertelde dat deze boom bij het enige graf stond wat er nog lag. Er waren uiteraard spookverhalen die er de ronde deden.

Markt PenangWe kochten wat groente en fruit en zagen al het vlees liggen. Dat is toch altijd wel even wennen,  vlees wat vaak ongekoeld op de markt ligt. Daarom is het natuurlijk ook goed om vroeg in de ochtend te gaan. En daarnaast begreep ik dat de mensen hier het vlees, net als het fruit en de groente, gewoon wassen. En dat is natuurlijk ook erg logisch als je er over nadenkt. Alleen is het iets wat ik in Nederland nog nooit gedaan heb en waar ik nog nooit over nagedacht had dat ze dat deden. 🙂

P1130026

P1120991Toen we bij de school aankwamen werd er een verfrissend drankje gemaakt en een lokaal appeltje gesneden. Zo konden wij, de leerlingen, elkaar even leren kennen. Nazlina bereidde de keuken voor, dit was een keuken met een open plafond. Het had geregend en dus lag er in elke pan water 🙂

P1130041 P1130042Even later kwam ze met verschillende ingredienten aan die wij mochten versnijden, verhakken en klaar mochten maken. Toen alle klusjes verdeeld waren konden we aan de slag.

P1130053 P1130052Ook hebben we een sambal gemaakt en maakte ik van verse kokos een pasta. Daar was ik best lang mee bezig. Gewoon met de vijzel blijven stampen en vegen totdat het ineens een donkere kleur begint te krijgen, dan komt er ook ineens olie vrij uit de kokos. Apart om te zien!

P1130058Hard aan het werk 🙂

We werden goed gecoacht en toen we klaar waren konden we gaan wokken 🙂 Uiteraard wordt alles in een grote wok klaargemaakt. Sommige gerechten komen wel op tijd aan en zijn binnen een mum van tijd klaar maar we maakten ook Beef Rendang en dat had wel even tijd nodig. Je moet het ook blijven omroeren en dus hebben we dat allemaal om beurten een tijdje gedaan.

P1130057

Het bananenblad wordt even boven het vuur zacht gemaakt zodat het een mooie kleur krijgt en zodat het makkelijk te vouwen is.

P1130074Na afloop hebben we uiteraard heerlijk de Nasi Lemak gegeten. Dit is een typisch Maleisisch gerecht en dat wordt in een bananenblad gevouwen. Een portie  rijst, daarbovenop wat gedroogde ansjovis, wat pinda’s, plakjes komkommer, stukjes gekookt ei en sambal. Dan vouw je op een bepaalde manier het bananenblad erom heen en heb je het gerecht in een piramide vorm op je bord staan.  En dit samen eten met de Beef Rendang is een heerlijke en traditionele combinatie.

P1130076

P1130078 P1130081Omdat er een Nederlandse man was die een tijd verbleef in Penang en Nazlina hielp heb ik nog een tijd met Peter na zitten praten. Toch altijd leuk om dan even weer in je eigen taal te kunnen kletsen en lekker de tijd gehad om te genieten van ons eigen gemaakte eten!!

IMG_20150416_105341~2Toen ik wegging heb ik nog wat receptkaarten gekocht die Naznlina mooi in een boekwerkje had verwerkt. De recepten die we gemaakt hebben heb ik later via de email ontvangen!

Voor meer informatie over Nazlina en haar kooklessen, klik hier

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge