Verantwoord toerisme. Stap van de olifant!

Wat is nu precies verantwoord toerisme? Iedereen heeft daar wel bepaalde ideeën over. Zelf heb ik een aantal momenten gehad in mijn reizen waarop ik dacht…dit doe ik niet weer. Ik wil hier niet aan meewerken.

De eerste keer dat ik in Jaipur was stapte ik nog wel op een olifant. Ik dacht nog niet na over verantwoord toerisme en was nog die toerist die ergens komt en alleen gefascineerd om zich heen kijkt. Genietend van alles wat haar aangeboden wordt. Ook in Thailand heb ik mij daar helaas schuldig aan gemaakt.

If you want to read this post in English, click here

Niet Verantwoord!Had ik Dat maar Niet Gedaan.. (2005-2009)

Toen we naar Amber Fort gingen werd de tocht naar boven geregeld door de reismaatschappij waarbij ik toen de reis had geboekt. De tocht omhoog met de olifant was een onderdeel daarvan. Zonder erbij na te denken stapte ik samen met een reisgenoot op de rug van de olifant en liepen zo naar boven.

Er zijn natuurlijk veel olifanten in India. Die olifanten worden ook in het Hindoeïstische geloof gebruikt en worden dus mooi gekleurd en gebruikt als heilig dier bij de Hindoeïstische rituelen. Ik denk dat het een hele dunne lijn is over wat wel en zeker niet kan. Je kan niet een eeuwenoud ritueel veranderen met die historie maar we kunnen wel veranderen wat wij als toerist doen!

Wij Kunnen Ons Wel Verantwoord Gedragen!

Dus toen ik dit jaar weer in Jaipur was ben ik niet op de rug van een olifant gaan zitten en dat leverde mij dit geweldige plaatje op 🙂

Verantwoord ToerismeAmber Fort – Jaipur

De olifanten lopen nog steeds hetzelfde pad naar boven. Ook al is nu veel meer aandacht voor dit soort onverantwoorde toerisme. Maar ik zag nog vele toeristen op een olifant de weg naar boven nemen. Blijkbaar is het nog niet duidelijk bij iedereen dat dit geen verantwoord toerisme is. Door die aandacht werd ik er wel steeds meer bewust van. Ook denk ik er over na waarom dit soort toerisme in stand blijft en waarom ik hier niet meer aan mee doe. Vorig jaar heb ik een handtekening gezet waarmee ik heb beloofd dat ik nooit meer op een olifant ga zitten.

En Die Belofte Ga Ik Zeker Houden!!

Nadat je dit gelezen hebt hoop ik dat je gaat nadenken over dit soort situaties en dat je er bewust wordt dat wij als toeristen hier een rol inspelen.  Ga niet meer op een olifant zitten.

Denk ook eens aan alle andere dieren die je op je reizen tegen gaat komen, hoe wordt er met hen omgegaan.

Is het Verantwoord?

Share
Tags:
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge