Metro’s en treinen in Napels, Italie

In Napels heb ik vooral het openbaar vervoer gebruikt toen ik daar een lang weekend was. Mijn hotel zat in Bagnoli, dat is een district van Napels en ongeveer 10 a 15 minuten met de trein of de metro van het centrum van Napels verwijderd.

Metro’s en Treinen in Napels

Het openbaar vervoer rijdt om de 10 minuten ongeveer en dus die vrijheid om op elk moment op te stappen is heerlijk. Als ik bij mijn hotel rechts de straat inliep kwam ik bij het metrostation Bagnoli uit en als ik links ging bij het treinstation Agnano. Voor beide kun je dezelfde kaartjes gebruiken en deze zijn te koop bij de kiosks overal op straat dus dat is ook erg handig. Ik kocht mijn kaartje voor 1,30 euro en zag dat het kaartje geldig was voor 90 minuten reizen.

If you want to read this blog in English, click here

Bij het treinstation Agnano zag ik een wachtruimte en daar ben ik gaan staan. Dit was een leeg en oud gebouw, vol met graffiti en oude verkooppunten. Ik kon niet echt een reisschema vinden om te kijken hoe laat de trein zou gaan. De trein ging om de 20 minuten kwam ik later achter. Toen ik er even stond zag ik ook dat mensen hun kaartje begonnen te stempelen. AAhh…dat moest ik dus ook even doen. Vanaf dat moment heb je dus die 90 minuten…erg logisch!!

P1080658Trein Station Agnano

P1080660De trein!!

Toen ik de trein aan zag komen dacht ik niet dat dit de trein zou zijn waar ik in zou stappen. De trein was totaal overgespoten  met graffiti, zelfs over de ramen! Maar ja…de deuren gingen open, mensen stapten uit en wij stapten in. Dus soms kon je niet naar buiten kijken omdat het raam gewoon beschilderd was en soms toch wel 🙂 Een aparte gewaarwording. Het treinstation waar ik uitstapte in Napels was precies hetzelfde. In Nederland maken we alles gelijk weer schoon dus daarom gaf het mij het idee dat het een verlaten station was.. Maar dat was het niet, erg druk zelfs! Veel mensen gebruiken hier het openbaar vervoer.

Wat me opviel toen ik uit de trein stapte is dat men allemaal staat te wachten aan het begin van het perron. Heel netjes achter een soort denkbeeldige lijn. De passagiers kunnen dus heel rustig uitstappen en als bijna iedereen uit de trein is begint de menigte die staat te wachten te lopen om in d trein te gaan. Wat geweldig! In Nederland staan ze al te duwen als je nog niet eens de trein uit bent dat ze naar binnen willen.

De trein van Agnano bracht mij naar het station in Montesanto, dat is dichtbij het oude centrum van Napels.

P1090491Straatzicht vanaf treinstation Montesanto 

Metro Station Bagnoli – Napels

De volgende dag ben ik vanaf het metrostation Bagnoli gegaan. Ik had 6 tickets gekocht zodat ik voor de eerste dagen genoeg had om heen en weer naar de stad te gaan. Ik wilde naar Piazza Garibaldi en daarom koos ik de metro, dan kon ik onder dat plein uitstappen. Daar is ook het grote treinstation en omdat ik nog een dag naar Rome wilde moest ik daar even naartoe om alvast een kaartje te bemachtigen. Dit kan met de highspeed trein en dat leek mij wel een goed plan.

P1090327Bagnoli Metrostation

Vanaf het grote station, centrum Napels, kon ik makkelijk met de trein naar Ercolano. Daar is het beginpunt om de Vesuvius te beklimmen. Een kaartje gekocht naar Sorrento, deze moest 180 minuten geldig zijn en kostte 4,10 euro.  Ik had een goedkoper kaartje kunnen kopen zag ik later, ik stapte eerder uit natuurlijk en ging niet helemaal naar Sorrento 🙂

Er zijn dus verschillende kaartjes voor verschillende reisduren. Die kaartjes hebben verschillende kleuren. Lichtblauw is voor 90 minuten, bruin voor 160 minuten en de donkere blauwe voor 180 minuten.

Screenshot_2015-04-22-13-53-23~2[1]De kaarten zijn geldig op trein en metro dus dat is wel erg handig. Het is een makkelijk systeem en het wordt door de Italianen veelvuldig gebruikt. Het is niet duur en de metro of trein lopen een paar keer in het uur. Nooit een lange wachttijd gehad.

Highspeed Trein Rome

En dan is er dus die highspeed trein, die heb ik gebruikt om een dagje naar Rome te gaan. Je kunt hiervoor ook drie verschillende tickets krijgen. De eerste, de goedkoopste, is voor de trein die er 3 uren over doet. Die gaat dus niet zo hard… De tweede doet er 2 uur over en degene die ik koos doet er een uur over. Het ticket kostte me 80 euro, als je oplet kun je soms een aanbieding krijgen zag ik later en dan kan de prijs zakken naar 60 euro.

P1090030 TrenItalia

P1090032Mooi alvast wat schrijfwerk kunnen doen in een uurtje naar Rome 🙂

Share
One Comment

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge