De Bekende sloppenwijk Dharavi, Mumbai

Een lange tijd was Dharavi de grootste sloppenwijk ter wereld. Er wonen 600.000 tot 1 miljoen mensen. Dit is natuurlijk een schatting. Er zijn zoveel huizen en plekken waar mensen wonen en verblijven.. Dit is nooit te tellen.Toen ik in Mumbai was moest ik uiteraard deze grootste sloppenwijk, die ik kende uit Slumdog Millionaire bezoeken en zelf voelen hoe het is om daar rond te lopen.Dharavi, grootste sloppenwijk Azie. Toen ik in Mumbai was moest ik het zelf zien en voelen en dus boekte ik een wandeling in de sloppenwijk Dharavi met Reality Tours

Wel is er op een bepaald moment gezegd dat wat er nu woont een adres heeft en krijgt, op papier. Daarna is er natuurlijk wel weer volop bijgebouwd alleen hebben deze woningen geen adres…en hebben officieel geen stroom. Alles wordt natuurlijk onderling geregeld en is het dus het enige wat er dan nog mist een adres.

If you want to read this blog in English, click here

Lopen in de grootste sloppenwijk van Azië, Dharavi

De jaarlijkse omzet is rond de 665 miljoen geschat. Het is dus een vruchtbare sloppenwijk waar enorm veel wordt omgezet. Er wordt enorm veel gewerkt en er zijn duizenden bedrijfjes in de kleine straatjes. Vele van deze bedrijven zijn illegaal. De manier waarop gewerkt wordt is natuurlijk ook niet meer van deze tijd. Er zijn geen regels…over het grootste deel is het dus erg ongezond. Geen afvoer van giftige stoffen/dampen in de recycling van plastic en bij het verven van stoffen of leer. Om die reden wilden ze niet hebben dat er foto’s gemaakt zouden worden. Dit is een afspraak die gemaakt werd om op die manier toch een mooie en veilige rondleiding te kunnen organiseren. Vele bedrijven zijn natuurlijk bang dat ze op internet alsnog gezien worden en de regering/gemeente langs komt of om te eisen dat ze anders gaan werken en natuurlijk om belasting te eisen.

Dharavi exporteert goederen in de hele wereld

Dharavi Slum - Mumbai India

Ook al is de industrie zo enorm en is de omzet zo groot is er toch veel armoede. Als je bedenkt dat er voor al die mensen maar zo’n 700 gedeelde toiletten zijn. Deze worden door de gemeente schoongemaakt….maar die komen niet altijd. Water is ook een probleem, ze hebben dan wel ongelimiteerd toegang tot het water.. maar dat is twee keer per dag. De leiding wordt de andere periodes van de dag afgesloten omdat er anders teveel modder en dergelijke ontstaat. Dit komt omdat het allemaal openbare kranen zijn en mensen niet altijd netjes de kraan weer dichtdraaien.

Dharavi slum, Mumbai India

Dharavi heeft grote problemen rond volksgezondheid

Toen ik vroeg hoe het met de brandveiligheid zat werd er op gereageerd dat er weinig tot geen branden zijn. Die branden die er zijn worden al snel gedoofd doordat er altijd mensen thuis zijn en er dus een goede buurtcontrole is in de sloppenwijk. Ik kan dat toch niet geloven en daarom heb ik natuurlijk even op internet gezocht. Ik kwam hier tegen dat er in april en mei toch grotere branden zijn geweest..Dharavia, Hindu PartDe sloppenwijk waar we het eerste deel hadden gelopen was een Moslim wijk, daarnaast is er ook een heel deel van de wijk Hindoe. Daar is het veel netter en veel beter geregeld is. Daar heeft men wel een toilet in de woning, daar is wel stromend water. Hoe komt dit vraag je je af? Dit zijn gezinnen met twee verdieners. Hier wordt ook hard gewerkt net als in het andere deel van de sloppenwijk alleen mogen de vrouwen hier ook werken. Wat dan wel weer opvallend was is dat ze wel werken voor de moslim fabrieken uit het andere deel van de sloppenwijk maar omdat daar de vrouwen niet mogen werken moeten ze dus thuis werken. Dit is natuurlijk alleen maar handig omdat ze dan de kinderen op kunnen vangen als zij van school thuiskomen. Dit deel van de sloppenwijk was echt schoon, vrolijk gekleurd en zag er echt goed uit.Dharavi Slum, Children

Dharavi werkt hard aan een Goede Toekomst

Ik voelde me veilig terwijl ik in de sloppenwijk rondliep. Ik had met vele Dharavi bewoners contact en wisselde blikken en glimlachen uit. Ik ben met een medewerker uit een kleine ateliertje op de foto gegaan. Niet omdat ik een foto maakte…ik heb mij netjes aan de regels gehouden..maar omdat hij graag een foto maakte met zijn telefoon. Wat zou ik het leuk vinden als ik die ergens op het internet zou tegen komen 🙂Dharavi, Adultschool

Na de Tour zijn we even geweest in de school waar zij de verdiende centen in stoppen. Zij hebben een school voor kinderen maar ook voor volwassenen. Erg goed werk wat zij verrichten. Zij geven sollicitatie of computerles, dus de skills die volwassenen daadwerkelijk nodig zijn om verder te kunnen. Mooi om te zien!

Informatie en Foto’s

Ik voelde me welkom in de sloppenwijk. Ik kan het iedereen aanbevelen om een tour te maken met Reality Tours. Ik boekte deze trip online en had snel een reactie. Een dag later kon ik al meedoen met een tocht, super geregeld!

Doordat je geen foto’s mag maken tijdens de tocht door de sloppenwijk zorgt Reality Tours dat je een link krijgt waarop je een aantal mooie foto’s kan downloaden. Een aantal van deze foto’s heb ik gebruikt voor deze blog.

Share
Tags:
5 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge